Cehia va introduce pensiile private, dar cu aderare voluntară

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 03.03.2011

În contextul în care ţări ca Polonia şi Ungaria au decis să-şi inverseze reformele din sectorul pensiilor, guvernul ceh se pregăteşte să introducă o nouă lege a pensiilor pentru a reduce rolul statului în finanţarea plăţilor legate de pensii, potrivit presei internaţionale.

Salariaţii cehi cu vârsta sub 35 de ani vor putea opta în mod voluntar pentru transferul a 3% din contribuţiile sociale de 28% în conturi deschise în cadrul unui fond privat de pensii, alte 2 procente urmând să vină din salariile acestora. Totalul de 5% i-a dezamăgit însă pe unii analişti, care speraseră ca procentul să fie mai apropiat de 9%, iar natura voluntară a aderării la acest sistem este de asemenea neobişnuită.

Dacă va trece de parlament, noua lege a pensiilor va intra în vigoare începând cu anul 2013.

Merg pe aderare voluntară

Pentru a nu se repeta pe viitor scenariul din Ungaria, unde guvernul a decis o retransferare a economiilor acumulate în conturile fondurilor de pensii private către stat, executivul ceh s-a ferit să facă obligatoriu transferul către un pilon bazat pe fonduri private.

Pentru a acoperi deficitul aşteptat în vistieria statului pe fondul reducerii contribuţiilor către sistemul public de pensii, guvernul ceh intenţionează să majoreze TVA pentru anumite categorii de produse de la 10% la 20% şi să reducă taxele plătite de angajatori pentru a încuraja angajările şi a majora veniturile.

Guvernul ceh alocă în prezent o treime din bugetul de stat pentru plata pensiilor. Acesta estimează că în lipsa reformelor 50% din cheltuielile bugetare vor merge către plata pensiilor până în 2050, procentul urmând să crească la 100% până în 2065.

Sistemul de stat a înregistrat un deficit de 30 de miliarde de coroane (1,2 mld. euro) anul trecut, în parte din cauza crizei economice care a slăbit piaţa muncii şi în parte pe fondul creşterii raportului pensionari/angajaţi.

Caracterul voluntar al aderării ar putea afecta procentul participării în cadrul noului sistem, reducându-l semnificativ sub estimarea guvernului de 50-60%. Unii analişti spun că acesta s-ar putea ridica la aproximativ o treime din cei 5 milioane de angajaţi.

Propunerea de privatizare parţială a sistemului ceh de pensii riscă să atragă prea puţini oameni care vor economisi prea puţin pentru ca guvernul să-şi poată atinge obiectivul de eliminare a deficitelor pe termen lung, spun analiştii, conform agenţiei de presă Thomson Reuters.

"Propunerea guvernului are un caracter atât de prudent, încât este practic irelevantă. 90% din pensiile viitoare vor veni tot din sistemul de stat", declară Ondrej Schneider, economist în cadrul Institute for International Finance.

Participarea va ajuta bugetul pe termen scurt, însă pe termen lung va spori presiunile.

Guvernul se aşteaptă ca reforma să genereze iniţial o gaură în veniturile de stat, incluzând 20 miliarde de coroane (0,82 mld. euro) sub formă de contribuţii pierdute de la cei care optează pentru noul sistem şi 20 de miliarde de coroane dintr-o reducere a taxelor sociale plătite de companii.

Un alt obstacol în calea planului de reformă ar putea fi reprezentat de criticile ferme exprimate de opoziţia cehă faţă de unele elemente ale acestuia.

Polonia şi Ungaria s-au întors la 180 de grade

Spre deosebire de Cehia, în cadrul eforturilor de acoperire a deficitelor bugetare, Ungaria şi Polonia, cele mai importante economii din regiune, îşi "inversează" reformele implementate în sistemul pensiilor, scrie The Wall Street Journal.

În mai, guvernul polonez este aşteptat să-şi finalizeze planurile de redirecţionare a contribuţiilor angajaţilor dinspre fondurile private de pensii în vistieria statului pentru susţinerea finanţării cheltuielilor generale şi reducerea datoriei de stat. Lituania şi Estonia au urmat căi similare în ultimii doi ani.

În Ungaria, unde datoria publică echivalează acum cu 80% din PIB, fondurile private de pensii administrau contribuţiile obligatorii ale angajaţilor din 1997, însă guvernul ţării a decis anul trecut eliminarea contribuţiilor către fondurile private, acestea mergând acum la stat. Astfel, în conturile statului au intrat aproape 11 mld. euro.

Pensiile private în Europa de Est

Cehia

Pe fondul dificultăţii finanţării deficitului sistemului de pensii de stat, guvernul va redirecţiona o parte din contribuţiile sociale către un sistem privat.
3% din contribuţiile sociale de 28% vor fi transferate în conturile deschise de participanţi în cadrul unui fond privat de pensii, alte 2% urmând să vină din salariile acestora.
Aderarea la sistemul privat va avea un caracter voluntar.Polonia
Intenţionează să reducă transferurile către fondurile private de pensii în încercarea de a-şi consolida finanţele publice.
Sumele transferate din contribuţiile polonezilor vor fi reduse de la 7,3% din salariul brut la 2,3% începând cu luna aprilie a acestui an.
Începând cu 2017, 3,5% din salariile brute vor fi virate către fondurile private de pensii.

Ungaria

A decis să mute activele deţinute de fondurile private de pensii în valoare de 11 miliarde de euro sub controlul statului.
Fostul guvern a votat pentru o majorare graduală a vârstei de pensionare la 63 de ani în 2016 şi 65 în 2021.
Actualul executiv ia în considerare limitarea pensiilor astfel încât sistemul să nu înregistreze deficit. Adică pensionarii unguri vor primi o parte din banii acumulaţi în sistemul de pensii, o sumă tot mai mică în condiţiile în care numărul de pensionari va creşte.