Business Internaţional

Cehia, in fata unei crize majore a pietei imobiliare

02.03.2006, 20:26 14

Decizia guvernului ceh de majorare a TVA-ului ar putea afecta domeniul constructiilor de locuinte, dar se incearca definitivarea unei strategii prin care anumite categorii de locuinte sa nu fie afectate de aceasta crestere.

Din 2008 taxa pe valoare adaugata va creste in Cehia pana la 19%. Cu toate ca guvernul a luat decizia de a majora TVA-ul, o parte din membrii acestuia au incercat sa intarzie intrarea in vigoare a acestei decizii. Contestatarii considera ca 2015 ar fi termenul cel mai potrivit pentru aceasta majorare, informeaza varianta online a ziarului The Prague Post.

Demersul de intarziere a termenului de intrare in vigoare a deciziei a esuat, dar s-a ajuns totusi la o intelegere cu Uniunea Europeana prin care o parte din noile locuinte, numite locuinte sociale, sa fie taxate cu numai 5 procente.

Guvernul nu a definit oficial termenul de locuinta sociala, dar Radko Martinek, ministrul dezvoltarii regionale din guvernul ceh, a declarat ca in aceasta categorie ar putea intra apartamentele cu o suprafata de pana in 90 de metri patrati si casele cu o suprafata de cel mult 150 de metri patrati.

Dupa calculul ministrului in aceasta categorie ar intra aproximativ 80% din apartamentele si casele aflate in constructie, ceea ce inseamna ca mare parte a locuintelor ce urmeaza a se construi vor fi protejate de majorarea de 14 procente a TVA-ului.

"In aceasta categorie am putea include in jur de 70-80% din locuinte", a declarat la sfarsitul lunii ianuarie Martinek.

Cu toate ca guvernul de la Praga a declarat ca va contribui la construirea acestor locuinte sociale, inca nu se stie in ce proportie noile locuinte vor intra in aceasta categorie.

Cresterea TVA-ului a influentat pozitiv constructia de locuinte, mare parte din companiile ce desfasoara activitati in acest domeniu au inregistrat in 2005 profituri record. "A fost cel mai bun an inregistrat de noi in 12 ani, de cand am intrat pe piata", a declarat Miluse Netolicka, directorul companiei Central Group.

Estimarile prevad ca anul acesta va fi si mai prolific pentru companiile din domeniul constructiilor, dar ar putea fi grav afectate in 2008 daca guvernul nu reuseste sa definitiveze proiectul locuintelor sociale. "Acest domeniu ar putea fi grav afectat daca guvernul nu gaseste o solutie cat mai rapid", a declarat Miroslav Masek, presedintele Association of Building Entrepreneurs.

Constructiile ar fi protejate daca strategia locuintelor sociale va fi pusa in aplicare, principalul efect al acesteia fiind o crestere a cererii pentru apartamentele cu suprafata mica. Deja unele companii se orienteaza catre constructia in proportie din ce in ce mai mare a apartamentelor cu suprafata mica, tonul fiind dat de compania Skanska, una dintre cele mai mari companii de profil din Cehia.

Cu toate acestea in prezent cei mai afectati sunt tinerii care nu stiu daca sa faca acum unele sacrificii si sa-si achizitioneze o locuinta sau sa mai astepte o vreme pana sa faca acest pas.

Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Petr Chrudimsky, un student in varsta de 22 de ani care se afla de aproximativ un an in situatia de a decide daca sa cumpere o locuinta sau nu.

In momentul de fata nu are nevoie chiar atat de mare de a avea o locuinta proprie si ar putea sa mai economiseasca bani un timp, asa ca a decis sa mai astepte cativa ani.

Dar acum, datorita acestei majorari a TVA-ului se afla in fata unei probleme destul de serioase. Daca ar cumpara acum un apartament ar putea economisi o suma destul de importanta decat daca l-ar cumpara dupa 2008. In schimb, daca guvernul va putea duce la bun sfarsit strategia locuintelor sociale, acesta ar putea achizitiona atunci o locuinta, singura problema fiind ca aceasta va trebui sa se incadreze in limitele de suprafata impuse de guvern.

Este clar ca atat companiile din domeniul constructiilor cat si cei care doresc sa achizitioneze o locuinta in anii ce vor urma vor fi foarte atenti la cursul pe care aceasta problema il va avea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO