Business Internaţional

Cea mai puternică bombă nucleară din arsenalul SUA, de 750 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima, a fost dezamorsată

Cea mai puternică bombă nucleară din arsenalul SUA, de 750 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima, a fost dezamorsată

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

26.10.2011, 11:19 2818

Experţii nucleari americani au închis marţi unul dintre capitolele Războiului Rece dezasamblând cea mai veche, cea mai mare şi cea mai puternică bombă din arsenalul nuclear, fabricată în 1962, relatează AFP.

Ultima bombă B-53 - construită în 1962, anul crizei rachetelor din Cuba - a fost demontată la Amarillo (Texas, sud), în uzina Pantex, singura din Statele Unite în care mai sunt fabricate, întreţinute şi demontate în prezent arme nucleare, a declarat un purtător de cuvânt al National Nuclear Security Administration, conform gândul.


De culoare gri, cântărind 4,5 tone şi groasă cât o camionetă, bomba avea capacitatea de a distruge o întreagă regiune cu cele nouă megatone ale sale eliberate în caz de largare de la bordul unui bombardier B-52.

Ca termen de comparaţie, bomba atomică lansată la Hiroshima în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial conţinea o încărcătură de 12 kilotone, respectiv o putere de 0,012 megatone.

"Este important în măsura în care este ultima dintre aceste arme de mai multe megatone pe care puterile nucleare le fabricau în timpul războiului Rece", a declarat pentru AFP Hans Kirstensen, directorul de informaţii nucleare de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani.

Distrugerea acestei bombe, care a fost retrasă din arsenalul american în 1997, implică scoatere a 135 de kilograme de uraniu puternic exploziv din centrul bombei, a explicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Pantex, Greg Cunningham, înainte de încheierea cu succes a operaţiunii.

"Lumea este un loc mai sigur odată cu această demontare", a declarat Thomas D'Agostino directorul National Nuclear Security Administration într-un comunicat.

"B-53 este o armă dezvoltată într-o altă perioadă, pentru o altă lume", iar "eliminarea" sa marchează o etapă majoră în eforturile desfăşurate de Barack Obama de reducere a importanţei armelor nucleare în politica Statelor Unite pentru garantarea securităţii sale, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO