Business Internaţional

Cea mai mare bursă de acţiuni din Est, cea de la Varşovia, vrea să crească şi mai mult prin achiziţii în străinătate şi lansarea unei pieţe pentru produse agricole

Cea mai mare bursă de acţiuni din Est, cea de la...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.08.2013, 22:23 40

Deja cea mai mare din Europa de Est, Bursa de Acţiuni de la Varşovia (WSE), con­trolată de stat, încearcă să se dezvolte şi mai mult prin achiziţii şi deschiderea de noi platforme de tranzacţionare şi să atragă investitorii străini pentru alimentarea celei mari economii est-europene.

Bursa şi-a deschis luna aceasta un birou la Londra şi a anunţat că vrea să lanseze o piaţă de tranzacţionare pentru produse agricole şi alimentare.

De ce ar avea nevoie Polonia de o bursă a produselor agricole? Deoarece această ţară se situează pe locul trei în UE la producţia de cereale, incluzând aici grâu, porumb şi orz, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

Pe primele două locuri stau Franţa şi Germania. Polonia este, de asemenea, al doilea mare producător de mere la nivel mondial, după SUA.

România nu este cu mult în spate, deoarece anul acesta ar putea bate Franţa şi ajunge pe locul doi în UE la producţia de porumb. România nu are însă o bursă pentru produsele agricole.

Decizia WSE privind deschiderea unei pieţe agricole în cadrul grupului va fi anunţată în toamnă, a declarat purtătorul de cuvânt al bursei, Katarzyna Kozlowska, citată de Warsaw Business Journal.

Adam Maciejewski, directorul general al WSE, a anunţat recent că bursa ia serios în considerare lansarea unei astfel de pieţe. În prezent bursa de la Varşovia are trei pieţe, respectiv cea principală, regle­mentată, pe care sunt tranzacţionate acţiunile şi produsele financiare derivate, piaţa alternativă NewConnect şi Catalyst, o platformă pentru obligaţiuni. Grupul WSE include, de asemenea, piaţa Polish Power Exchange, unde sunt tranzacţionate electricitate şi gaze naturale.

O nouă platformă de tranzacţionare

În vederea extinderii în afara ţării, bursa poloneză negociază cumpărarea unei participaţii de 30% la Aquis Exchange Ltd., un sistem alternativ de trading din Londra, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Achiziţia ar face din WSE cel mai mare acţionar al Aquis şi i-ar da acesteia un loc în board. Aquis ar rămâne o companie independentă, cu propriul sistem de trading. Vânzarea i-ar aduce, probabil, până la 20 de milioane de dolari, au spus sursele citate.

Aquis, înfiinţată anul trecut, inten­ţionează să înceapă operaţiunile în octombrie, oferind spre tranzacţionare acţiuni listate pe primele 15 pieţe ca mărime din Europa.

De cumpărarea companiei este interesat şi fostul director general al Barclays, Bob Diamond. Acesta a fost dat afară de la banca britanică anul trecut din cauza implicării sale în scandalul manipulării dobânzilor LIBOR. Un acord încheiat cu fostul angajator stipula că Diamond nu are voie să lucreze pentru o companie concurentă, însă clauza a expirat în iulie.

WSE a fost fondată la doi ani după prăbuşirea guvernului comunist, în 1989. O ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) a avut loc pe 9 noiembrie 2010. Guvernul polonez, care deţinea 98% din bursă, şi-a redus participaţia la 35% după ce WSE a acceptat să cumpere o nouă platformă de tranzacţionare de la New York Stock Exchange Euronext în iunie 2010. Bursa şi-a trecut tranzacţiile pe noua platformă în aprilie 2013. IPO-ul bursei poloneze a fost primul debut pe piaţa de acţiuni al unui operator bursier din Europa Centrală.

O axă Varşovia - Viena

Compania se extinde acum în străinătate în căutare de surse de creştere. În acest scop cercetaşii bursei a ajuns şi în Viena. WSE şi Bursa de la Viena au anunţat în aprilie că vor decide în câteva luni dacă încep discuţii avansate privind negocierile de fuziune. Operatorul austriac a propus o „consolidare prietenoasă“.

Bursa poloneză are aproximativ 430 de companii listate pe piaţa principală, inclusiv PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, deţinută şi ea de stat, şi PZU, cel mai mare asigurător, controlat, de asemenea, de stat, cu o valoare cumulată de 777 miliarde de zloţi (185 miliarde euro). Volumul tranzacţiilor a ajuns de aproape patru ori mai mare decât era în urmă cu zece ani.

Tot luna aceasta WSE a anunţat că va majora numărul companiilor ale căror acţiuni intră în calcularea indexului principal de la 20 de 30 pentru a creşte volumul tranzacţiilor şi a atrage noi listări. WIG30 va fi lansat în septembrie, iar WIG20 va continua să fie publicat până în 2015.

„Schimbarea indicilor are ca scop îmbunătăţirea reprezentării mărimii pieţei şi stimularea dezvoltării. Schimbările ar trebui să aibă ca rezultat lichiditate mai mare pe piaţa de acţiuni şi revitalizarea pieţei derivatelor pe termen lung“, a explicat CEO-ul Maciejewski.

WSE face pionierat la Londra

Biroul de la Londra este condus de Peter Nikelwicz, care a lucrat pentru Royal Bank of Scotland, una dintre cele mai mari bănci britanice. Principalul său obiectiv este să atragă pe bursa poloneză firme londoneze de trading de mare frecvenţă pentru creşterea volumului tranzacţiilor. „În prezent discutăm cu mai mulţi jucători, iar primele reacţii sunt încurajatoare”, a spus Nikelwicz, citat de Dow Jones.

Un polonez ar putea conduce BVB

Săptămâna viitoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România va supune la vot propunerea Consiliul Bursei de Valori Bucureşti de a numi în funcţia de director general pe Ludwik Sobolewski (foto), fostul preşedinte al Bursei din Varşovia. El a condus bursa poloneză timp de şapte ani, între 2006 şi 2013, după ce anterior, între 1994 şi 2006, a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia. El a a fost demis în ianuarie 2013 în urma acuzaţiilor că s-a aflat în conflict de interese prin susţinerea finanţării unui film în care iubita sa urma să joace rolul principal. Fostul director general al Bursei de Bucureşti Victor Cionga a fost revocat din funcţie la finalul lunii martie după numai şapte luni de mandat, administratorii BVB apreciind că restructurarea operatorului pieţei de capital nu a înregistrat un progres suficient de rapid.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO