Business Internaţional

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa declară că protestele pro-palestiniene trebuie interzise

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa...

Autor: Mediafax

18.10.2023, 19:08 78

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa a declarat miercuri că protestele pro-palestiniene trebuie interzise de la caz la caz, menţinând în acelaşi timp validitatea unei instrucţiuni a ministrului francez de interne care interzice toate protestele pro-palestiniene, scrie Reuters.

Într-o notă trimisă autorităţilor poliţieneşti regionale, datată 12 octombrie, ministrul de interne a ordonat ca „protestele pro-palestiniene, deoarece sunt susceptibile de a genera perturbări ale ordinii publice, trebuie interzise”.

Recursul privind instrucţiunea de interzicere generală a fost introdus de organizaţia Comite Action Palestine, argumentând că o interdicţie totală şi absolută nu este justificată şi încalcă libertatea de exprimare şi de întrunire.

Conseil d'Etat a confirmat validitatea notei, dar a declarat că autorităţile locale nu pot interzice un protest doar pe baza notei sau a faptului că protestul este în sprijinul palestinienilor.

În decizia sa, Conseil d'Etat a declarat că, deşi judecătorii regretă formularea aproximativă a notei ministrului, intenţia acestuia a fost de a instrui autorităţile să „interzică toate protestele care susţin cauza palestiniană, care justifică sau valorifică în mod public, direct sau indirect, acte teroriste precum cele comise în Israel la 7 octombrie de către membrii Hamas”.

Acesta a adăugat că, având în vedere tensiunile şi creşterea antisemitismului în Franţa, protestele care „susţin Hamas (...) sunt de natură să provoace tulburări ale ordinii publice”.

Vincent Brengarth, avocat al Comite Action Palestine, a declarat că „este o victorie pentru că a fost înlăturată interdicţia sistematică, acum va trebui să contestăm interdicţiile de la caz la caz, atunci când vor apărea”.

Miercuri, cu câteva ore înainte de pronunţarea hotărârii, autorităţile poliţieneşti din Marsilia au declarat că două proteste pro-palestiniene urmau să fie interzise pentru „riscuri pentru ordinea publică în contextul actual”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO