Business Internaţional

Ce se intampla in Europa este a doua etapa a crizei financiare

18.05.2010, 23:09 25

Criza care "sugruma" zona euro nu este aproape de sfarsit,deoarece Grecia ramane "varful icebergului", potrivit lui NourielRoubini, profesor la Universitatea din New York si unul dintreputinii care au anuntat cu mult inainte ca va veni o criza, scrieBloomberg.

"Nu a trecut", a spus Roubini. "Ceea ce se intampla acum in zonaeuro este a doua etapa a unei crize financiare tipice." Programulsalvator al Uniunii Europene in valoare de 750 mld. euro, menit sanu permita contagierea altor state dupa criza din Grecia, nu acalmat pietele. Mai mult, persista inca intrebarile daca guvernelesunt suficient de puternice pentru a implementa masurile deausteritate necesare, a spus Roubini.

Uniunea Europeana a anuntat ca a transferat prima transa dincreditul de urgenta acordat Greciei, cu o zi inainte de scadentaunor obligatiuni in valoare de 8,5 miliarde de euro.

Pietele raman ingrijorate in legatura cu solvabilitatea unorstate europene, deoarece exista "probleme financiare si economiceimportante in zona euro", a spus Roubini.

Protestele recente din Grecia, organizate ca raspuns la masurilefiscale anuntate de guvern, au alimentat indoielile referitoare laabilitatea unor guverne europene de a solutiona aceste probleme, aspus el.

"Intrebarea este daca putem avea incredere ca guvernul va fisuficient de puternic pentru a implementa masuri de austeritatefiscala", a adaugat Roubini. "Daca aceste pachete de masuri vor fiimplementate, pietele se vor stabiliza."

Profesorul a mai spus ca noua coalitie care conduce MareaBritanie trebuie testata.

"Vom vedea cand lucrurile vor trebui sa se intample, canddeciziile dure privind veniturile, cheltuielile, vor trebui sa fieluate, daca actuala coalitie va ramane in continuare ferma sau nu",a explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO