Ce se intampla in Europa este a doua etapa a crizei financiare

Autor: Cristina Rosca 18.05.2010

Criza care "sugruma" zona euro nu este aproape de sfarsit, deoarece Grecia ramane "varful icebergului", potrivit lui Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York si unul dintre putinii care au anuntat cu mult inainte ca va veni o criza, scrie Bloomberg.

"Nu a trecut", a spus Roubini. "Ceea ce se intampla acum in zona euro este a doua etapa a unei crize financiare tipice." Programul salvator al Uniunii Europene in valoare de 750 mld. euro, menit sa nu permita contagierea altor state dupa criza din Grecia, nu a calmat pietele. Mai mult, persista inca intrebarile daca guvernele sunt suficient de puternice pentru a implementa masurile de austeritate necesare, a spus Roubini.

Uniunea Europeana a anuntat ca a transferat prima transa din creditul de urgenta acordat Greciei, cu o zi inainte de scadenta unor obligatiuni in valoare de 8,5 miliarde de euro.

Pietele raman ingrijorate in legatura cu solvabilitatea unor state europene, deoarece exista "probleme financiare si economice importante in zona euro", a spus Roubini.

Protestele recente din Grecia, organizate ca raspuns la masurile fiscale anuntate de guvern, au alimentat indoielile referitoare la abilitatea unor guverne europene de a solutiona aceste probleme, a spus el.

"Intrebarea este daca putem avea incredere ca guvernul va fi suficient de puternic pentru a implementa masuri de austeritate fiscala", a adaugat Roubini. "Daca aceste pachete de masuri vor fi implementate, pietele se vor stabiliza."

Profesorul a mai spus ca noua coalitie care conduce Marea Britanie trebuie testata.

"Vom vedea cand lucrurile vor trebui sa se intample, cand deciziile dure privind veniturile, cheltuielile, vor trebui sa fie luate, daca actuala coalitie va ramane in continuare ferma sau nu", a explicat el.