Business Internaţional

Ce se ascunde în spatele naţionalizării din Argentina: Repsol încercase să-şi vândă acţiunile unei companii chineze

Ce se ascunde în spatele naţionalizării din Argentina: Repsol încercase să-şi vândă acţiunile unei companii chineze
18.04.2012, 09:22 3501

Grupul spaniol Repsol a încercat să vândă pachetul de acţiuni pe care-l deţinea la YPF, campionul petrolier argentinian, unei companii energetice din China, înainte să fie naţionalizat, conform unor surse apropiate tranzacţiei.

Încercarea secretă de a vinde cele 575 din acţiunile YPF unei firme chinezeşti, pe care una din sursele citate de Financial Times o identifică drept Sinopec, a căzut după ce guvernul argentinian a anunţat luni că va expropria 51% din companie.

Repsol voia mai mult de 10 miliarde de dolari pentru partea sa şi nu a anunţat guvernul de la Buenos Aires despre discuţiile cu Sinopec, grupul spaniol încercând să finalizeze tranzacţia înainte să obţină un acord formal de la Cristina Fernandez, preşedintele Argentinei.

Sinopec deţine 40% din operaţiunile din Brazilia ale Repsol.

Directorul general al YPF, Sebastian Eskenazi, a fost înlocuit cu ministrul planificării Julio De Vido, iar administraţia condusă de preşedintele Cristina Fernandez de Kirchner a anunţat că a trimis Con­gresului un proiect de lege privind naţionalizarea unei participaţii de 51% la companie, scrie Bloomberg.

Preluarea urmează presiunilor exer­citate de guvern asupra YPF de a majora producţia după ce anul trecut importurile de combustibil ale ţării s-au dublat la 9,4 milioane de dolari. Guvernul central a încercat să blocheze dividendele companiei şi a sprijinit guvernele locale când acestea au retras licenţele pentru 15 câmpuri petro­lifere.

Preluarea YPF reprezintă cea mai mare ranaţionalizare din industria resurselor naturale de când guvernul rus a revenit la controlul companiei petroliere Yukos, la începutul anilor 2000. Participaţia de 51% la YPF are o valoare de piaţă de cinci miliarde dolari, notează Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO