Business Internaţional

Ce pun petrolistii inaintea profitului?

21.10.2008, 15:48 11

Profiturile substantiale asteptate in industria petroliera, ca urmare a cotatiei record din iulie, nu vor fi suficiente pentru a atrage investitorii, intrucat intre timp pretul barilului s-a injumatatit, iar accentul ar urma sa fie pus pe perspectivele de dezvoltare, potrivit unei analize Reuters.

Problema marilor companii va fi cum vor administra fondurile acumulate, dupa ce gazele naturale si petrolul sunt tranzactionate aproape de minimul anului. "Castigurile ar trebui sa fie bune, fiindca preturile au fost mari in acest trimestru, insa nu stiu daca vor atrage investitorii", a declarat Mark Coffelt, manager de portofoliu la compania americana Empiric Advisors.
Exxon, cea mai mare companie petroliera privata, va raporta o majorare cu 32% a profitului, la 12,44 miliarde dolari (9,25 miliarde de euro), depasind chiar castigul din trimestrul al doilea, un record pentru companiile americane, potrivit estimarilor economistilor.
Analistii Morgan Stanley considera ca, in cazul Royal Dutch Shell si BP, pietele de capital vor acorda o atentie sporita planurilor de investitii ale celor doua companii si nu rezultatelor financiare din trimestrul al treilea. Foarte importanta va fi asigurarea unor venituri constante si intentiile de fuziune sau achizitie, se arata in raportul Morgan Stanley.
Chevron Corp, a doua companie petroliera din SUA, a anuntat ca rezultatele financiare pentru trimestrul trei vor depasi performantele din trimestrul anterior.
Totodata, specialistii estimeaza o crestere a marjelor de profit din vanzarea de combustibil, care a inregistrat o scadere importanta in trimestrul al doilea, companiile din sectorul rafinarii si distributiei intampinand dificultati in administrarea preturilor mari.
Cotatia medie a barilului de petrol in perioada iulie-septembrie a fost de 118 dolari, cu 7 dolari mai scazuta fata de intervalul aprilie-iunie.
Analistii se asteapta pentru perioada urmatoare la o reevaluare in scadere a perspectivelor marjelor de profit ale producatorilor de titei, ca urmare a evolutiei pretului. "Am fost martorii unei scaderi substantiale a pretului petrolului si cred ca vom vedea companiile reducand estimarile. Ma astept la rezultate si estimari dezamagitoare, insa cred ca piata anticipeaza diminuarea profiturilor", a spus Frederic Dickson, analist la compania D.A. Davidson.
Pe termen lung preturile la energie vor creste, considera specialistii, scaderea cererii din SUA urmand sa fie compensata de majorarea consumului in Orientul Mijlociu si Asia.
Totusi, pretul petrolului a atins, saptamana trecuta minimul ultimelor 16 luni, de 68,57 dolari pe baril, si se mentine in scadere cu peste 50% fata de valoarea record de 147,27 dolari pe baril inregistrata in luna iulie, din cauza temerilor ca o posibila intrare in recesiune a economiei SUA ar putea afecta semnificativ cererea globala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO