Business Internaţional

CE investigheaza legea care protejeaza MOL

11.10.2007, 21:03 22

Comisia Europeana a initiat o investigatie in cazul legii adoptate luni de parlamentul ungar, prin care companiile de importanta nationala strategica sunt protejate de o potentiala preluare, a declarat Oliver Drewes, purtator de cuvant al comisarului UE pentru Piata Interna.
Intr-un interviu acordat agentiei ungare de presa MTI, Drewes a facut referire la o scrisoare transmisa cu putin timp in urma de catre comisarul european Charlie McCreevy catre guvernul ungar. Potrivit acestui document, McCreevy va recomanda continuarea unei actiuni legale aflata deja in curs, in cazul in care prevederile noii legi, care, la momentul transmiterii scrisorii era inca in stadiu de proiect, vor impiedica companiile din alte state UE sa investeasca la grupul ungar de petrol si gaze naturale MOL.
In decembrie 2006, CE a inaintat o actiune impotriva Ungariei la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca nu a modificat legea privatizarii conform normelor comunitare.
Parlamentul ungar a aprobat luni, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege prin care este prevenita preluarea companiilor din sectorul gazelor naturale si al electricitatii, clasificate drept active de importanta strategica.
Executivul european analizeaza in prezent daca aceasta lege, cunoscuta sub numele "Lex MOL", intrucat a fost elaborata pentru a proteja grupul MOL fata de o potentiala preluare de catre concurentul austriac OMV, se conformeaza principiilor europene de baza, inclusiv circulatiei libere a capitalului.
OMV a avansat, la finele lunii septembrie, o oferta de preluare de 14 miliarde de euro pentru preluarea MOL, considerata ostila de catre grupul ungar. In prezent, OMV detine 20% din MOL, iar oferta de preluare, de 128 de euro pe actiune, este cu circa 20 de euro peste cotatia actuala a titlurilor companiei din Ungaria.
Zsolt Hernadi, directorul executiv al grupului energetic maghiar, a declarat ca toti oficialii tarilor din regiune se arata ingrijorati de faptul ca MOL, o companie in totalitate privata, se confrunta cu o oferta nesolicitata de preluare din partea OMV, al carui actionar majoritar este statul austriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO