Business Internaţional

Ce este al-Shabab, gruparea teroristă ai cărei membri au atacat mall-ul din Kenya

Ce este al-Shabab, gruparea teroristă ai cărei membri...

Autor: Ştefan Stan

23.09.2013, 15:11 1119

O grupare teroristă somaleză a atacat sâmbătă Westgate Shopping Centre, un mall din Kenya, atentatul fiind soldat cu cel puţin 69 de morţi şi peste 170 de răniţi, scrie BBC.

Atacul a fost revendicat de grupul somalez al-Shabab.

Mişcarea al-Shabab a fost fondată în 2006 ca un grup de tineret care susţinea guvernul somalez împotriva forţelor etiopiene care pătrundeau în ţară.

Grupul al-Shabab deţine controlul mai multor zone din Somalia şi se ghidează după o versiune strictă a legii Sharia, codul moral al Islamului. Printre legile ţinute se numără inclusiv lapidarea femeilor care sunt acuzate de adulter sau tăierea mâinilor hoţilor.

Grupl al-Shabab s-a alăturat în 2012 mişcării al-Qaeda.

La conducerea grupului se află Abdi Godane, originar din Somaliland, o regiune din nordul ţării. Se estimează că al-Shebab are între 7.000 şi 9.000 de luptători.

În trecut, gruparea teroristă a mai acţionat şi în Uganda, prin atentate cu bombă în capitala Kampala.

Înainte de atacul asupra mall-ului, al-Shabab a atacat mai multe locaţii din Kenya în ultimul an.

În august, patru poliţişti din Kenya au fost omorâţi la graniţa cu Somalia. De când a fost izgonită din Mogadishu în 2011, gruparea al-Shabab a avut numeroase atentate cu bombă asupra capitalei somaleze.

Guvernul somalez, condus de preşedintele Hassan Sheikh Mohamud, controlează numai o fracţiune din ţară. Mulţi somalezi trăiesc în tabere de refugiaţi, însă ajutoarele internaţonale deseori nu ajung al destinaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO