Business Internaţional

CE denunta un cartel de 120 de banci

22.06.2000, 00:00 19



Comisia Europeana va trimite saptamana viitoare avertismente pentru nu mai putin de 120 de banci si aliante bancare in legatura cu perceperea de taxe si comisioane in regim de cartel pentru schimburile valutare operate in zona euro, a declarat Mario Monti, comisarul european pentru concurenta.

El a refuzat sa dea nume ale institutiilor bancare vizate. "Aceste avertismente contin documente doveditoare care arata ca numeroase banci practica un regim de taxe fixe pentru schimburile valutare, aducand o grava incalcare regulilor care protejeaza libera concurenta", a afirmat Monti.

Comisia Europeana este imputernicita sa amendeze cu sume consistente companiile care se constituie in carteluri. Amenzile pot ajunge pana la zece procente din valoarea vanzarilor anuale ale companiilor gasite vinovate, desi, in practica, nu s-a ajuns niciodata la asemenea sanctiuni.

Comisia Europeana a initiat o serie de investigatii in problema comisioanelor si taxelor percepute de banci pentru tranzactiile financiare transfrontaliere inca din februarie 1999, la scurt timp dupa lansarea monedei unice europene.

Comisarii au verificat cu precadere institutii bancare din Germania, Franta, Italia si Spania.

De asemenea, spre sfarsitul anului au fost investigate operatiuni ale unor banci din Olanda, Belgia si Irlanda.

Surse de la Bruxelles au declarat ca printre cei vizati de numara Deutsche Bank, Dresdner Bank, Societe Generale, Banco Commerciale Italiana si ABN Amro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO