Business Internaţional

Ce au creat americanii: preşedintele Ceceniei, un dictator mai rău decât Stalin, îşi conduce „moşia” cu ajutorul Instagram

Ce au creat americanii: preşedintele Ceceniei, un...

Autor: Bianca Dorobanţu

04.09.2016, 15:15 733

Instagram nu mai este decât o reţea de socializare unde oamenii postează ce mănâncă sau unde vedem ultimele tendinţe în materie de modă, ci poate fi şi „vocea” unui preşedinte. Cel puţin în Cecenia. De la condamnarea diferitelor evenimente, la ameninţarea adversarilor săi politici, preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadârov,  care a fost pus la conducere de către Vladimir Putin, are aproape 8.000 de postări pe reţeaua Instagram şi este mijlocul său preferat de a-şi exprima puterea, scrie Wall Street Journal.

„Vasalul” lui Putin, numit preşedinte al Cecenie după asasinarea tatăl său, Kadârov dezvăluie puţin şi din latura sa mai „umană”, în câteva poze, când se joacă cu pisicile şi caii săi sau când se roagă. El mai obişnuieşte să răspundă întrebărilor şi criticilor celor 1,9 milioane de fani ai săi.

„Liderul nostru ştie că o ţară dezvoltată din toate punctele de vedere presupune interacţiunea constantă cu oamenii. Aşa poate afla care sunt problemele şi grijile acestora”, spune ministrul cecen al Informaţiilor, Djambulant Umarov.

De fapt, în Cecenia, acest flux continuu de postări ameninţătoare şi dure din partea preşedintelui şi a susţinătorilor săi este mai mult un instrument de control politic, un avertisment pentru cei care s-ar abate de la linia partidului şi un exemplu pentru modul în care reţelele sociale pot fi mai degrabă o metodă de represiune decât de relaxare.

Ramzan Kadârov îşi umileşte oponenţii în mediul online pentru a da dovadă de putere, pentru că aceasta începe să se erodeze odată cu economia instabilă a Rusiei. Astfel, preşedintele cecen se teme să nu îşi piardă sprijinul în interiorul cercului său de susţinători.

„Obsesia lui pentru social media se poate explica simplu: Îi place, dar în acelaşi timp îi oferă un instrument pentru a controla  informaţiile care pleacă din Cecenia la Kremlin, arătând în aelaşi timp oamenilor că el este <<şeful>>, spune un analist pentru drepturile omului, Tanya Lokshina.

Mâna dreaptă a liderul cecen de 39 de ani, Magomed Daudov, este în spatele organizării unei acţiuni în social-media care atrage cât mai mulţi oameni pentru a-l sprijini pe preşedinte şi pentru a ataca rivalii săi, spun diferite surse pentru Wall Street Journal.

Efectul dorit este de a obţine spontaneitate. Contul de Instagram al lui Kadârov pare în acelaşi timp „personal”, „natural”, dar de fapt la postări contribuie şi un cameraman, fotografi iscuţi şi scriitori care conturează imaginea din mediul virtual a preşedintelui, pregătind atent inclusiv momentul când s-a fotografiat cu starul argentianian de fotbal Diego Maradona. Astfel, profesioniştii care lucrează pentru Kadârov îl fac pe acesta să pară puternic, fermecător, zvelt, credincios, iubitor de animale, „un bărbat de oţel”.

Într-una dintre postări, acesta era surprins rugându-se la moscheea sa privată, într-o altă postare l-a provocat pe ministrul Sporturilor cecen să ia parte la un meci de box în ring, unde l-a învins, iar apoi l-a mustrat pe pentru greşelile făcute „în fişa postului” său de ministru.

Într-o altă postare pe Instagram, Kadârov a urcat un video în care un consilier siberian, adversar politic,  îi cerea public scuze acestuia pentru că a criticat nivelul de trai din Cecenia.

„Dacă Ramzan Kadârov dă unfollow pe Instagram vreunui oficial, vreunui ministru sau reprezentanţilor unei instituţii regionale, atunci ştii care sunt următoarele capete care vor cădea”, spune un fost director cecen al departamentului de comunicare cu presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO