Business Internaţional

Cazul Vimpelcom sau cat de importante sunt relatiile in afaceri

20.12.2004, 00:00 22



Mihail Fridman si-a castigat reputatia de a fi unul dintre cei mai agresivi oameni de afaceri din Rusia, chiar si dupa ce a devenit unul dintre cei mai bogati din tara. Dar intotdeauna pare sa fi stiut cat de mult sa intinda coarda fara sa starneasca mania guvernului, scrie Wall Street Journal Europe.



Anul trecut, el l-a avertizat pe Mihail Hodorkovsky, fondatorul gigantului petrolier Iukos, sa nu riste intrand intr-un conflict cu Kremlinul. Hodorkovsky i-a ignorat sfatul iar acum este judecat pentru frauda si evaziune fiscala, iar compania sa se afla in pragul dezbinarii.



Dar intuitia legendara a lui Fridman s-ar parea ca a inceput sa-l paraseasca. Decizia lui de a ataca un ministru din guvernul rus, care este vazut ca fiind unul dintre apropiatii presedintelui Vladimir Putin, a ingrijorat investitorii si analistii ca ar putea avea aceeasi soarta ca si Hodorkovsky.



Pietele rusesti au trepidat la aflarea vestii ca Vimpelcom, al doilea mare operator de telefonie mobila din Rusia, a fost tinta unei lovituri preliminare de 158 mil. dolari (118,5 mil. euro), sub acuzatia de evaziune fiscala. Alfa Group, grup controlat de Fridman, detine 25% din actiunile Vimpelcom.



Actiunile rusesti s-au depreciat cu 5,5% pe baza speculatiilor pietei conform carora Vimpelcom ar putea deveni viitoarea Iukos. In ziua urmatoare au mai pierdut 5%, in timp ce la bursa din New York actiunile Alfa au pierdut 8% din valoare, sau 2,42 dolari (1,82 euro), pana la 27,68 dolari (20,82 euro).



Persoane apropiate companiei Alfa spun ca grupul este increzator ca situatia de la Vimpelcom este fundamental diferita de conflictul Iukos si nu vor avea un efect de durata asupra afacerii. Persoanele la curent cu situatia afirma ca inspectorul fiscal care a lansat acuzatiile de evaziune celor de la Vimpelcom a fost mai tarziu concediat, sugerand faptul ca actiunile sale nu ar fi meritat o sanctiune asa de aspra.



Insusi Fridman a respins intotdeauna ideea ca el, sau oricare altul dintre oligarhii din era 1990, ar putea fi urmatorii la rand, dupa Iukos.



"In acest moment autoritatile nu mai intentioneaza sa investigheze pe nimeni", declara el in luna iulie. "Asta am inteles eu in urma discutiilor pe care le-am avut cu reprezentanti din toate nivelele guvernului". Mai tarziu, prin intermediul unui purtator de cuvant, a refuzat sa mai intre in amanuntele acestui subiect.



Cazul Vimpelcom arata cat de importante pot fi relatiile dintre oamenii de afaceri si politicieni in Rusia, si cat de tensionati pot deveni investitorii o data cu racirea acestor relatii.



Timp de cateva luni, Alfa Group a fost implicata intr-o disputa in legatura cu achizitia controversata a pachetului de 25% din actiunile Megafon, operatorul de telefonie mobila numarul trei in Rusia. Un actionar al Megafon, IPOC International Growth Fund, cu sediul in Bermude, a contestat tranzactia. Conflictul a degenerat intr-o campanie murdara in presa si mai multe actiuni in tribunale aflate sub multiple jurisdictii.



Unul dintre actionarii Megafon este Telecominvest, companie infiintata la sfarsitul anilor 1990 de catre Leonid Reiman, actualul ministru al telecomunicatiilor din Rusia. In proces, Alfa l-a acuzat pe Reiman ca ar avea legaturi cu IPOC care, potrivit celor de la Alfa, ar fi implicati in operatiuni de spalare de bani.



Alfa a adus un martor in fata unei instante care a afirmat ca ministrul a fost implicat intr-un caz de coruptie la inceputul anilor 1990. Documentele instantei arata ca Alfa a acceptat sa cumpere activele detinute de martor in sectorul de telecomunicatii din Rusia, tranzactie in urma careia acesta a fost de acord sa isi depuna marturia.



Luna trecuta, Reiman a declarat ca nu are nici un interes economic in Megafon si ca nu are nici un amestec in conflict.



"Deoarece Alfa are o structura oligarhica, invechita, incearca sa isi exploateze metodele sale traditionale, cele pe care le-a folosit de multe ori in ultimii ani pentru a-si rezolva disputele - prin intensificarea presiunii asupra oficialilor", spune el.



O persoana apropiata grupului Alfa a declarat ca actionarii acestuia nu percep impunerea acestor penalizari ca reprezentand inceputul unui nou caz Iukos. "Nu aduc in discutie intregul guvern rus, ci un singur oficial si nu cred ca au judecat gresit", afirma el.



Biroul lui Reiman a negat orice implicare in penalizarile Vimpelcom.



Cazul de evaziune al VimpelCom poate fi considerat punctul culminant al seriei de probleme care au inceput sa apara la Vimpelcom la scurt timp dupa ce Alfa a achizitionat un pachet de actiuni in companie. La inceputul acestui an, institutia de reglementare a telecomunicatiilor din Rusia a atacat Vimpelcom in legatura cu licenta de a opera in Moscova. Apoi, in vara, i-a fost respins noul sistem de numerotare. Pana acum a reusit sa isi rezolve toate problemele cu autoritatile. Vimpelcom a declarat ca si-a prezentat obiectiile cu privire la penalizari si ca spera sa rezolve si acest caz. Persoane apropiate grupului Alfa spun ca operatorul de telefonie urmareste sa i se reduca valoarea amenzii pana la un nivel mai rezonabil.



Analistii cred ca eforturile celor de la Alfa s-ar putea intensifica in cursa pentru privatizarea Svyazinvest, compania de telecomunicatii de stat, care este programata pentru anul viitor. Alfa, Telcominvest si Sistema, principalul actionar in cea mai mare companie de telefonie mobila din Rusia, MTS, sunt printre posibilii ofertanti, iar observatorii spun ca atacul asupra Vimpelcom ar putea fi o incercare a persoanelor din interiorul Telecominvest, cu importante conexiuni cu politicienii, de a scoate din cursa Alfa.





Fridman nu va avea soarta lui Hodorkovsky



Oricare ar fi deznodamantul, este putin probabil ca Fridman sa opteze pentru o confruntare in stilul lui Hodorkovsky. "El este mai mult genul de om care va cauta intotdeauna sa cada la intelegere, sa caute o solutie de compromis", afirma Scott Semet, analist la MDM Bank.



Fridman, in varsta de 40 de ani, a facut o mica avere la inceputul anilor 1990 prin vanzarea de computere, mai tarziu infiintand o banca si facand afaceri cu materii prime. Imperiul sau cuprinde acum afaceri cu petrol, in sectorul de telecomunicatii, in cel de retail, in cel bancar si de servicii financiare.



De la inceput, Fridman si-a creat o reputatie pentru stilul sau indraznet de a face afaceri. La sfarsitul anilor 1990, a avut curajul sa isi masoare fortele cu gigantul petrolier BP, care urmarea sa isi recupereze activele detinute intr-o companie petroliera mai mica, Sidanko, unde BP detinea 10% din actiuni.



Fridman si asociatii sai au profitat de decizia justitiei ruse, cunoscuta pentru slabele performante din acea vreme, de a declara falimentul Sidanko, cumparand la un pret foarte mic unitatile de productie cheie ale Sidanko. BP a luptat din greu pentru a-si recupera campurile petroliere, iar in final cele doua parti au ajuns la un acord.



Apoi, anul trecut, BP s-a aliat cu aceeasi magnati, pe care acum cativa ani ii considera drept principalii vinovati pentru tot ce merge rau in mediul de afaceri din Rusia, formand un joint venture cu compania TNK, controlata de Fridman. A fost tranzactia care a adus cea mai mare investitie straina directa in Rusia, iar acum TNK-BP este al treilea mare producator de petrol din Rusia.



Desi are un caracter agresiv in afaceri, Fridman a avut grija sa nu il supere niciodata pe presedintele Putin. Peter Gerwe, americanul care a fondat canalul de televiziune rus CTC, in care Alfa Group este actionar, a afirmat ca Fridman i-a interzis sa angajeze jurnalisti care nu erau pe placul Kremlinului.



"Fridman a ramas ferm pe pozitie: nu faci nici un fel de politica la televiziune, iar daca faci, vei fi scos din joc", spune Gerwe.



Chiar daca Moscova a avut atitudinea bine cunoscuta fata de Iukos, Alfa ramane increzatoare ca stilul sau de a face afaceri va ramane la fel de profitabil ca si in trecut.



"Fiind investitori cu experienta, suntem siguri pe capacitatile noastre de a gestiona riscul si de a reactiona adecvat la schimbarile care se produc acum in Rusia", scrie in raportul companiei pe 2003.



Totusi, cativa oameni de afaceri moscoviti cred ca Fridman s-ar putea sa se fi inselat. "Cred ca a facut o greseala", spune unul dintre ei. "In mod normal, el cunostea felul in care avea sa se sfarseasca un joc, dar se pare ca acest lucru nu se poate aplica si in cazul de fata", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO