Business Internaţional

Cat te costa sa fii cel mai bogat pensionar din SUA

05.11.2002, 00:00 25

Cat cheltuie in medie lunar, pentru hrana si bautura, cel mai faimos director executiv pensionat ? Persoana in cauza este John F. Welch Jr., fostul presedinte si director executiv al companiei General Electric (GE), iar sumele se ridica la 8.982 $ pentru hrana si bautura, 1.903 $ pentru imbracaminte si 52.486 $ pentru cadouri. Aceste date cat si alte detalii amanuntite despre finantele personale ale lui Welch, au iesit la iveala in cadrul celui mai recent episod din divortul familiei Welch, relateaza The Wall Street Journal Europe.
John Welch, care a fost in frunte la General Electric timp de 20 de ani inainte sa se pensioneze in septembrie 2001, a evitat in aparenta o image publica ostentativa si a insistat asupra faptului ca el nu se lafaie in bani, chia daca are o avere considerabila. In dosarul prezentat la tribunal cu privire la situatia financiara a lui Welch, activele personale detinute de fostul presedinte de la GE se ridica la suma de 456,2 milioane dolari, iar venitul curent lunar este de 1,4 milioane dolari dupa plata taxelor. Conform aceluiasi dosar cheltuielile totale lunare ale lui Welch se ridica la suma de 366.114 $.
Desi informatiile sunt sumare, aceste sume descriu un tablou suficient de realist al vietii traite de cei mai bogati oameni din America. John Welch cheltuieste lunar 5.480 $ pentru cotizatii de membru la un club. Cheltuielile personale sunt de 13.258 $ pe luna. Pentru doua case in Connecticut, doua in Florida si una in Nantucket, Massachusetts, Welch aloca lunar cheltuielilor de intretinere 51.531 $. Valoarea estimata a acestor proprietati, plus inca una in Lenox, Massachusetts este de 30,7 milioane dolari.
Dosarul financiar pe care Welch l-a prezentat tribunalului acopera patru domenii principale: venitul lui, cheltuieli, active si obligatii. Conform dosarului, John Welch beneficiaza lunar de un venit net de 357.128 $ de la pensia asigurata de GE si castiga lunar, din propria firma de consultanta, inca 377.000 $ la net. O mare parte din restul venitului sau lunar provine din dividende si dobanzi. De asemenea el primeste lunar 1.000 $ la net de la Asigurarile Sociale.
Cea mai mare parte a cheltuielilor lunare ale lui Welch este de 200.000 $ si reprezinta plati catre GE pentru utilizarea in scopuri personale a facilitatilor companiei.
Documentul arata ca fostul presedinte al GE doneaza lunar aproximativ 614 $ pentru scopuri caritabile sau politice, insa o nota de subsol mentioneaza faptul ca fundatia lui Welch a facut donatii caritabile de 3,1 milioane dolari in anul 2001.
Majoritatea activelor detinute de Welch sunt sub forma de titluri de valoare, printre care se numara actiuni GE, care sunt evaluate la aproximativ 249 milioane dolari, in vreme ce conturile lui bancare valoreaza doar 274.000 $.
In activele lui Welch sunt incluse si 14,2 milioane dolari investiti in parteneriate cu raspundere limitata. Valoarea actiunilor sale primite in calitate de director (stock options) era estimata in luna septembrie la aproximativ 72,7 milioane dolari, dupa cum reiese din acelasi dosar financiar. John Welch isi evalueaza in avans salariul la aproximativ 22 milioane dolari iar compensatiile la 29,3 milioane dolari.
Valoarea totala a activelor detinute de Welch este de 456,2 milioane dolari si reprezinta cam jumatate din produsul intern brut al statului Monaco. Totalul produsului intern brut din Grenada, o insula din Caraibe, este de 394 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO