Business Internaţional

Cat plateste Europa pentru carbunele american

08.11.2007, 19:27 18

Pretul carbunelui a atins un minim record comparativ cu cel al petrolului, scaderea pretului ducand la cresterea consumului, scrie International Herald Tribune.
O tona de carbune in Statele Unite este vanduta pentru 47 de dolari (32,5 euro), iar companiile europene care depind de aceasta resursa sunt dispuse sa plateasca chiar si 50 de dolari (34,5 euro) in plus pe tona, contravaloarea transportului maritim intre SUA si Europa, conform datelor furnizate de compania Galbraith, cea mai veche companie de brokeraj maritim din Marea Britanie.
Cele mai mari companii miniere din Statele Unite, Peabody Energy, Consol Energy si Arch Coal, sunt de parere ca exporturile la carbune vor inregistra cresteri record, atingand cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, in ciuda memoriului lui Al Gore, castigatorul Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta, referitor la inchiderea centralelor termoelectrice.
Consumul de carbune la nivel global a crescut cu 27% in ultimii cinci ani, de trei ori mai mult decat cresterea inregistrata de consumul de petrol, conform datelor furnizate de catre compania petroliera BP.
"Carbunele este de departe cea mai ieftina resursa energetica deoarece nu exista taxe pentru daunele pe care le produce", a declarat John Holdren, profesor al universitatii Harvard. "Si daca nu vom introduce taxe in functie de emisiile de dioxid de carbon, termocentralele vor continua sa functioneze", a adaugat Holdren. Consumul de carbune genereaza peste 41% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera.
"Utilizarea carbunelui reprezinta un avantaj clar, in special datorita pretului, iar acest avantaj va continua sa existe pentru multa vreme", a declarat Gianfilippo Mancini, directorul companiei energetice italiene Enel, care in ultima perioada a investit peste 4 miliarde de euro pentru conversia combustibilului termocentralelor din gaz in carbune.
Exportul de carbune din Statele Unite catre Europa a crescut in primele noua luni ale acestui an cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atingand nivelul de 11,4 miliarde de tone, conform datelor furnizate de catre Ministerul Energiei al SUA.
Conform acelorasi date, mai bine de 1.000 de noi termocentrale pe baza de carbune vor fi construite in urmatorii cinci ani, in special in tari ca India si China.
"Acum o luna nu stiam cum sa exportam carbune catre Romania, insa acum stim", a declarat Michael McQuillen, director executiv al Alpha Natural Resources, principala companie miniera din statul Virgina. "Printre statele interesate de achizitia carbunelui nostru se numara atat Romania, cat si Rusia si Ucraina", a incheiat McQuillen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO