Business Internaţional

Cat de expuse sunt tarile balcanice crizei financiare

03.10.2008, 16:48 34

"Statele balcanice au administrat cu succes pana in prezent criza financiara, dar e greu sa ne imaginam ca vor ramane neafectate. Pana acum, aceasta a insemnat o refinantare la costuri mai inalte, dar nimic considerabil, avand in vedere ponderea mica a obligatiilor pe termen scurt", a declarat Alen Kovac, analist la Erste Bank din Zagreb.

Bancile centrale din Serbia si Croatia au reasigurat publicul in aceasta saptamana, ca sistemele bancare din cele doua state sunt stabile, lichide si bine supravegheate. Institutiile de credit din cele doua state sunt in cea mai mare parte controlate de banci straine.
Analistii sunt, insa, de parere ca cele mai multe din statele din Balcani prezinta un deficit de cont curent ridicat, in timp ce ritmul de crestere a creditelor, cele mai multe destinate nevoilor personale, ramane inalt. Aceste lucruri ar putea majora riscurile in viitor pentru economiile statelor balcanice, apreciaza analistii.
Evolutia din regiune depinde in mare masura de increderea pe care o inspira investitorilor conditiile macroeconomice, a afirmat un analist. Prim-ministrul Serbiei, Mirko Cvetkovic, a declarat saptamana trecuta ca tara sa s-ar putea confrunta cu probleme din cauza cresterii ratei dobanzilor si a reticentei investitorilor.
Reticenta investitorilor a avut ca rezultat esuarea mai multor procese de privatizare in ultimele luni, inclusiv cea a companiei de stat JAT Airways, unde nu a existat niciun ofertant.
Hrvoje Stojic de la Hypo-Alpe-Adria Bank, apreciaza ca un efect al crizei deja se resimte prin scaderea volumului exporturilor de bunuri si servicii.
"Aceasta ar putea afecta negativ perspectiva cresterii economice, dar va avea ca efect si incetinirea creditului si reducerea inflatiei, ceea ce nu ar fi rau", a precizat Stojic.
Totodata, predispozitia consumatorilor pentru cheltuieli a scazut. Alan Krickovic, reprezentant al lantului de supermarketuri Mercator din Slovenia, cu retea extinsa in Balcani, sustine ca vanzarile s-au incetinit treptat.
"Cheltuielile populatiei sunt in scadere si asta s-a simtit in magazine. Nu vorbim de o scadere drastica, dar ea este notabila", a spus Krickovic, care conduce divizia din Croatia. In Bosnia, analistii sunt ingrijorati ca scumpirea treptata a importurilor si declinul exporturilor vor face recesiunea economica inevitabila.
Criza financiara a luat amploare in ultimele saptamani, pe fondul falimentului mai multor institutii financiare americane si al preluarii altor banci aflate pe marginea prapastiei.
Aceasta pare sa se extinda cu repeziciune in Europa, unde nu mai putin de cinci banci au fost salvate de la prabusire de catre autoritati, prin intermediul unor infuzii de lichiditate in valoare de zeci de miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO