Business Internaţional

Castigurile din afacerea cu rusii de la TNK au dezamagit actionarii BP

11.02.2004, 00:00 17



British Petroleum, cea mai mare companie petroliera din Europa, a anuntat ca profitul aferent ultimului trimestru al anului trecut a crescut cu 7%, in conditiile in care pretul mediu al petrolului s-a situat la cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani.



Profitul ultimului trimestru al anului 2003 a crescut la 1,82 miliarde de dolari, de la 1,70 miliarde de dolari obtinuti in perioada similara a anului 2002. Aceste rezultate nu s-au ridicat insa la nivelul asteptarilor analistilor si ca urmare actiunile BP au scazut cu 3,9%.



Cresterea profitului se datoreaza si includerii, pentru prima data, a rezultatului obtinut de TNK-BP, un joint-venture din Rusia care pompeaza aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol pe zi. Decizia lui Lord Browne, directorul executiv al BP, de a investi in Rusia, a dat grupului britanic un nou avant, lasandu-si in urma rivalii. Compania a fost infiintata impreuna cu rusii de la OAO Tyumen Oil pe 29 august.



"In prezent, ne concentram asupra cresterii fluxurilor de trezorerie pana la nivelul maxim pe care il permite portofoliul de investitii", spune Lord Browne.



Dupa incheierea tranzactiei din Rusia, BP a depasit Royal Dutch/Shell in ceea ce priveste productia de petrol si gaze naturale.



In ultimele trei luni ale anului trecut, pretul mediu al petrolului a atins cel mai inalt nivel de la invadarea Kuweitului de catre Irak, in 1990. Pe piata de la New York, pretul mediu al petrolului a fost de 31,16 dolari pe baril, cu 10% mai mult decat in perioada similara a anului 2002, potrivit reprezentantilor BP. In 1990, petrolul costase in medie 31,98 dolari barilul.



"Rezultatele au dezamagit putin investitorii", a declarat pentru Bloomberg News Neil McMahon, analist la Sanford C. Bernstein.



Saptamana trecuta, grupul anglo-olandez Shell anuntase ca profitul ultimului trimestru al anului 2003 a inregistrat o scadere de 33%, pana la 1,86 miliarde de dolari, din cauza reevaluarii unor active si a costurilor legate de inchiderea unor rafinarii.



Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera aflata in mainile investitorilor privati, a declarat in ianuarie ca rezultatul ultimelor trei luni ale anului trecut s-au majorat cu 63%, pana la 6,65 miliarde de dolari.





Public vs. privat



In ultimii trei ani, cele mai mari grupuri petroliere din lume si-au consolidat pozitiile pe piata, depasind cu mult performantele rivalilor controlati de stat. In prezent, potrivit celui mai recent clasament realizat de publicatia Petroleum Intelligence Weekly, companiile private mai mici si listate, au lasat in urma grupurile detinute de stat. Cele mai agresive pretendente la locurile superioare sunt micile companii britanice si americane.



Criteriile dupa care s-a realizat topul au fost productia de petrol si gaze naturale, capacitatea de rafinare, numarul de angajati, veniturile, profitul si activele detinute.



Saudi Aramco, compania de stat care detine cele mai mari rezerve de petrol din lume, inca se afla in capul listei, in timp ce Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera privata din lume, ocupa locul doi. Mai jos, alte companii private ca Total (Franta), Conoco Phillips (SUA) si noii rivali din Rusia, precum Lukoil, urca tot mai mult locuri, pe cheltuiala companiilor petroliere nationale din Algeria, Nigeria si Libia, state membre ale OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol).





Tatneft vrea sa rafineze petrol in Turcia



Tatneft, al saselea producator rus de petrol, a obtinut luni aprobarea din partea guvernului Turciei de a achizitiona pachetul majoritar al rafinariei de stat Tupras, pentru 1,3 miliarde de dolari. Licitatia a fost de fapt castigata de Efremov Kautschuk, o firma germana care reprezinta interesele Tatneft, care, impreuna cu grupul turc Zorlu, va cumpara 66% din Tupras. Unul din sindicatele de muncitori a anuntat insa ca va cere anularea tranzactiei, criticata de altfel de agentiile de rating si de analisti, care considera ca datoriile Tatneft ar creste prea mult in urma preluarii. Luna trecuta, Fitch si Standard and Poor's au plasat creditele Tatneft sub supraveghere. Programul de privatizare al Turciei este un element important al acordului de imprumut in valoare de 19 miliarde de dolari incheiat cu Fondul Monetar International, iar analistii considera ca vanzarea rafinariei Tupras va impulsiona procesul de vanzare a activelor statului. Anul trecut, Turcia a obtinut din privatizari venituri de 893 milioane de dolari, mult sub tinta de 4 miliarde de dolari. Pentru 2004, guvernul si-a propus o tinta de 1,18 miliarde de dolari.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO