Business Internaţional

Castigurile BP aluneca pe piata petrolului

30.10.2003, 00:00 13



Gigantul petrolier BP a dezamagit piata, pentru ca profiturile companiei s-au clasat la limita inferioara a estimarilor, al treilea trimestru la rand. Profitul net a urcat la 2,87 de miliarde de dolari (1,7 miliarde de lire sterline), fata de 2,3 miliarde de dolari anul trecut, datorita pretului in crestere al petrolului si gazelor naturale, informeaza BBC News.



Analistii estimasera ca profiturile celei de-a treia mari companii din lume vor fi cuprinse intre 2,7 - 3,2 miliarde de dolari. Oficialii BP au declarat ca 25% din majorare o reprezinta rezultatul obtinut in urma fuziunii cu gigantul petrolier TNK din Rusia.



Rezultatele companiei britanice fac parte din lantul dezamagitor al cifrelor, conjunctura similara companiei rivale anglo-olandeze Shell.



Totusi, Lord Browne, directorul executiv al BP, s-a declarat multumit de situatie, pe care a descris-o ca "un alt trimestru bun cu rezultate finaciare puternice".



La inceputul acestei luni, Browne a fost de acord ca BP sa investeasca in Rusia si a subliniat ca prezenta companiei pe aceasta piata este cruciala pentru viitorul grupului.



In schimbul a 6 miliarde de dolari (3,6 miliarde de lire sterline), BP a pus bazele unei societati mixte cu TNK, a treia companie rusa de petrol. Dar arestarea din week-end-ul trecut, de la Moscova, a lui Mikhail Hodorkovsky - presedintele companiei ruse de petrol Yukos - a ridicat unele semne de intrebare in ceea ce priveste planurile de expansiune spre est a firmelor vestice care opereaza pe aceasta piata.



Situatia este, insa, contrabalansata de piata americana. Exxon Mobil se indreapta spre cel mai profitabil an al sau, dupa ce profitul din trimetrul al treilea a urcat cu 41% si a atins 4,13 miliarde de dolari. Profitul obtinut din activitatea de rafinare este estimat sa creasca de opt ori, pana la 1,16 miliarde de dolari, cel mai mare nivel din ultimii noua ani.



Pe pietele americane, pretul mediu de tranzactionare a titeiului pentru trimestrul al treilea a fost de 30,21 de dolari pe baril la New York (Nymex), fata de 28,25 de dolari in 2002. florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO