Business Internaţional

Castigatorul premiului Nobel pentru Economie, Oliver Williamson: "Nu exista o solutie miraculoasa pentru institutiile prea mari pentru a se prabusi"

Castigatorul premiului Nobel pentru Economie, Oliver Williamson: "Nu exista o solutie miraculoasa pentru institutiile prea mari pentru a se prabusi"
13.10.2009, 23:22 85

Nu exista o solutie facila pentru problema institutiilor alcaror esec ar putea ameninta sa destabilizeze sistemul financiar, aspus Oliver Williamson, proaspat laureat al Premiului Nobel pentruEconomie.

"Nu exista o solutie magica", a marturisit Williamson, 77 deani, in timpul unei conferinte pe care a tinut-o la University ofCalifornia din Berkeley, unde este profesor. "Nu exista un raspunsconcret pe care eu, oricare dintre studentii mei sau colegii mei amputea sa il oferim."

Williamson este unul dintre fondatorii economiei organizationale- ce studiaza modul in care institutiile iau nastere, se dezvoltasi pot afecta cresterea economica. El a realizat unele cercetari,care se pot aplica si cazul particular al crizei financiare, si asugerat ca este bine sa reglementezi companiile mari mai degrabadecat sa incerci sa le divizezi pentru a le limita cresterea.

Administratia presedintelui Barack Obama a propus ca Fed saprimeasca o noua responsabilitate, cea de a supravegheainstitutiile financiare considerate "prea mari pentru a seprabusi".

Williamson a impartit Premiul Nobel din acest an cu ElinorOstrom, un cercetator in domeniul stiintelor politice de laUniversitatea Indiana din Bloomington si totodata prima femeie carea castigat premiul pentru economie.

"Exista posibilitatea sa prevedem unele hazarde", precum cele ceau avut loc in timpul actualei crize financiare, si "sa actionam inconsecinta", a marturisit Williamson. Fed si Departamentul deTrezorerie se confrunta cu "probleme organizationale importante"similare celor pe care Williamson le-a studiat in lucrarea sa. Cutoate acestea, el nu crede ca recesiunea mondiala a influentatdecizia comitetului decizional al Premiului Nobel pentru a-i acordalui prestigiosul premiu. Williamson a spus despre sine ca este "untip norocos".

El a descoperit in urma cercetarilor academice ca marilecorporatii exista in primul rand pentru ca sunt eficiente si aducbeneficii proprietarilor, muncitorilor, furnizorilor si clientilor,potrivit anuntului Academiei Regale de Stiinte din Suedia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO