Business Internaţional

Casele din Marea Britanie s-au ieftinit cu 16% intr-un singur an

06.01.2009, 19:29 16

Pretul locuintelor a scazut cu 15,9% anul trecut pe piata imobiliara britanica, potrivit celui mai recent studiu realizat de Nationwide Building Society, scrie BBC News.

Valoarea de piata a locuintelor s-a redus cu inca 2,5% in decembrie, fapt care a facut ca pretul mediu al unei case sa ajunga la 153.048 de lire sterline (167.578 de euro) - cu 29.000 de lire sterline (31.765 de euro) mai scazut comparativ cu anul 2007.
Institutia britanica a anuntat ca preturile locuintelor s-au aflat in scadere pentru o perioada de 14 luni si sunt cu 18% mai reduse fata de nivelul maxim raportat in octombrie 2007.
Economistul-sef al Nationwide, Fionnuala Earley, a declarat ca anul trecut a fost unul "plin de tulburari".
"Fluctuatiile de pe pietele financiare s-au agravat in 2008 si au avut efecte mai importante asupra economiei reale decat anticipasem cu un an in urma", a afirmat ea. "Nu am reusit sa anticipam viteza cu care vor scadea preturile locuintelor pe fondul declinului economic mondial si al celui inregistrat la nivel intern", a adaugat Earley.
Studiul efectuat de cei de la Nationwide confirma raportul de saptamana trecuta al bancii britanice Halifax care a anuntat si ea o reducere cu 16% a preturilor in 2008.
Anul trecut s-a inregistrat cea mai semnificativa scadere anuala a preturilor pe piata imobiliara britanica raportata pana in prezent, fenomenul fiind agravat de reducerea numarului de imprumuturi ipotecare acordate de institutiile financiare care au avut de suferit in urma crizei mondiale a creditelor.
Numarul scazut de credite a cauzat reducerea cererii intr-o perioada in care preturile locuintelor atinsesera deja niveluri record, avand ca urmare scaderea vanzarilor cu 60%.
Imprumuturile ipotecare acordate in Marea Britanie sunt si mai reduse in prezent, iar vanzarile si preturile locuintelor ar putea urma aceeasi tendinta descendenta.
"Preturile vor scadea in continuare inainte ca un numar important de cumparatori sa isi doreasca sa revina pe piata", a afirmat Earley. Ea a avertizat ca recesiunea economica ar putea afecta si in perioada urmatoare sectorul imobiliar.
"Pana cand economia si piata muncii incep sa se stabilizeze, este greu sa ne imaginam ca oamenii vor avea incredere in stabilitatea imediata a pretului locuintelor, iar acest lucru va afecta ritmul refacerii sectorului", potrivit economistului-sef al Nationwide, care a adaugat ca recesiunea afecteaza si asteptarile populatiei privind veniturile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO