Business Internaţional

Casele de lux s-au ieftinit de la un capăt al Europei la altul, cu doar trei excepţii

Casele de lux s-au ieftinit de la un capăt al Europei la...

Autor: Ştefan Stan

30.04.2013, 16:02 1881

Europa a fost singurul continent în care valoarea proprietăţilor de lux a scăzut în ultimele 12 luni, Londra, St. Petersburg şi Monaco fiind singurele oraşe care au învins trendul, scrie DailyMail.

Oraşe precum Paris, Madrid sau Roma au cunoscut o scădere în preţul proprietăţilor de lux (cele mai scumpe 5% proprietăţi din piaţa imobiliară), cu 13,6%, 13% şi respectiv 7,7%, conform indicelui global al oraşelor, oferit de Knight Frank, una dintre cele mai importante companii de consultanţă imobiliară la nivel global, cu sediul în Londra.

Totuşi, preţul mediu pentru proprietăţile imobiliare de lux a crescut în Londra cu 8.1% în ultimul an. Creşterea s-a datorat cererii puternice provenite din partea cumpărătorilor bogaţi, atât din Marea Britanie, cât şi din afară, dar şi ofertei limitate de proprietăţi scoase la vânzare.

Cele mai scumpe oraşe sunt Jakarta, Bangkok şi Miami, unde preţul proprietăţilor de lux a crescut cu 38.1%, 26.1% şi respectiv 21.1%, conform indicelui oferit de Knight Frank.

Oraşe din Asia, America de Nord şi Orientul Mijlociu domină poziţiile superioare ale clasamentului, în timp ce oraşele europene ocupă 7 din ultimele 10 poziţii.

La nivel mondial, o proprietate de lux valorează în medie cu 21.3% mai mult decât valora în 2009.

Tokyo a cunoscut cea mai mare scădere a preţului proprietăţilor imobiliare de lux, de 17.9%.

Compania Knight Frank anticipează că preţurile vor reîncepe să crească în perioada aprilie-iunie, din moment ce cumpărătorii continuă să caute locuinţe de lux, pentru a se ascunde de agitaţia continuă din zona euro şi de economia globală fragilă. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO