Business Internaţional

Carnea de porc se ieftineşte la nivel mondial. În China, porcii mai ieftini complică eforturile Beijingului de a reînvia încrederea în economie

Carnea de porc se ieftineşte la nivel mondial. În...

Autor: Catalina Apostoiu

07.11.2023, 21:50 257

♦ Ultimele estimări arată că producţia de carne de porc din acest an va fi în scădere cu 6,6%.

Pe piaţa cărnii de porc din UE, tendinţele negative se menţin, potrivit ahdb.org.

În perioada ianuarie-iulie, producţia de carne de porc din cadrul blocului a fost cu 8% mai mică decât în perioada similară a anului trecut. Acesta este al doilea an consecutiv de declin pentru producţie. Producţia din 2023 este în scădere cu peste 10% faţă de media pe cinci ani.

Ultimele estimări arată că producţia de carne de porc din acest an va fi în scădere cu 6,6%.

Producţia în cele mai importante ţări producătoare s-a redus în termeni anuali, cele mai mari scăderi fiind consemnate în Germania şi Danemarca.

Oferta mai mică din cadrul blocului a dus la o creştere a preţurilor în ultimele luni, însă preţurile au coborât de la maxime în ultima vreme, în condiţiile în care cererea a fost mai mică. Declinul de la maximele înregistrate la sfârşitul lunii iulie a fost de aproape 20%.

Franţa a consemnat cele mai semnificative ieftiniri, scăderi mai mici de preţuri înregistrându-se în Germania, Spania, Olanda şi Polonia.

Carnea mai ieftină de porc riscă să împingă China înapoi în deflaţie, în condiţiile în care cei mai mari crescători inundă piaţa internă şi complică eforturile Beijingului de a întări încrederea în a doua mare economie a lumii, scrie Financial Times.

Contractele pe porci vii tranzacţionate la Bursa din Dalian au scăzut cu aproximativ 15% de la începutul lunii octombrie, reflectând o deteriorare puternică a aşteptărilor privind preţurile cărnii de porc la nivel naţional. Preţurile wholesale ale cărnii de porc sunt în China cu peste 40% mai mici decât în urmă cu un an.

Economiştii anticipează că ieftinirea cărnii de porc, ce deţine o pondere masivă în cadrul indica­torului oficial al preţurilor de con­sum, va arunca ţara din nou în deflaţie.

O revenire la deflaţie, după o creştere anemică în august şi un indicator neschimbat în septembrie, ar submina eforturile oficialilor chinezi de a redresa încrederea în economia chineză, care rămâne într-o stare fragilă.

Preţul cărnii de porc în China, cel mai mare producător şi consumator al lumii, urmează de multă vreme un ciclu de creştere puternică şi prăbuşire în condiţiile în care fermierii mai mici iau cu asalt piaţa ca reacţie la cererea în creştere. Aceasta duce la ofertă excedentară şi generează scăderi pronunţate de preţ, forţând aceeaşi fermieri să se retragă.

Beijing-ul încearcă să exercite un control sporit asupra acestui ciclu concentrând o parte mai mare din producţie în mâinile câtorva fermieri mari. Totuşi, în acest an, aceeaşi producători au exacerbat căderile de preţuri.

În SUA, creşterea productivităţii în sector este atât o binecuvântare, cât şi un blestem, notează porkbusiness.com.

Productivitatea este fantastic, iar presiunile legate de boli sunt în scădere. Din fericire, sau nefericire, acest lucru înseamnă că o mulţime de crescătorii sunt pline.

Iar acest lucru pune presiune pe piaţă în acest moment.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO