Business Internaţional

Carles Puigdemont este favorabil "altei soluţii" pentru Catalonia, printr-un acord cu Madridul

Carles Puigdemont este favorabil "altei soluţii" pentru...

Autor: Mihai Draghici

13.11.2017, 14:32 151

O "altă soluţie" în afara independenţei este posibilă în Catalonia, afirmă Carles Puigdemont, premierul catalan demis, pledând, într-un interviu acordat cotidianului belgian Le Soir, pentru rezolvarea crizei printr-un acord cu Madridul.

Aflat la Bruxelles, Carles Puigdemont a fost întrebat într-un interviu acordat publicaţiei Le Soir, dacă, pentru el, variantele sunt "independenţa Cataloniei ori moartea".

"Niciodată! Eu încă sunt favorabil unui acord. La originea acestei crize este invalidarea, în anul 2010, a statutului de autonomie care fusese adoptat de parlamentele catalan şi spaniol", a explicat Carles Puigdemont, atribuind decizia Partidului Popular, al premierului Spaniei, Mariano Rajoy.

Liderul catalan în exil s-a declarat "dispus să accepte realitatea unei alte relaţii cu Spania".

Întrebat dacă este posibilă o "altă soluţie" în afara independenţei, Carles Puigdemont a precizat: "Întotdeauna este posibilă! Eu m-am străduit timp de 30 de ani să obţin un alt statut al Cataloniei în cadrul Spaniei (...)".

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea şi-a proclamat independenţa. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia şi a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO