Business Internaţional

Care sunt perspectivele pentru piaţa petrolului, cea mai importantă materie primă a lumii, în 2024?

Care sunt perspectivele pentru piaţa petrolului, cea mai...

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2023, 00:02 1434

O recesiune iminentă, o încetinire din ce în ce mai accentuată a marilor economii ale lumii, o cerere sub aşteptări din partea Chinei şi o producţie mai redusă vor fi caracteristici definitorii ale pieţei petrolului în 2024, notează Euronews.

Este de aşteptat să asistăm la o ofertă amplă anul viitor din cauza unei încetiniri a activităţii economice, dublată de o producţie în creştere din SUA. În plus, Brazilia, Guyana, Norvegia şi Canada vor alimenta puternic pieţele. Acest lucru răspunde de asemenea la întrebarea dacă preţurile petrolului vor atinge 100 de dolari în 2024. În lipsa unei situaţii geopolitice incendiare, şansele ca acest lucru să se întâmple sunt aproape zero.

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) vede cererea globală de petrol crescând anul viitor. Aceasta vede consumul de petrol la nivel mondial înregistrând o creştere de 1,1 mbpd în 2024. Perspectiva pe 2024 a OPEC este uşor diferită de cea a IEA, grupul estimând o creştere de 2,25 milioane de barili pe zi.

Din punct de vedere al preţului, analiza tehnică arată că pare să existe un suport considerabil la 65 de dolari pentru petrolul WTI tranzacţionat în SUA şi mijlocul intervalului de 60 de dolari pentru ţiţeiul Brent dacă recesiunea mondială se va materializa.

Goldman Sachs şi-a redus estimarea pentru Brent la 80-81 de dolari, aproape în linie cu cea a IEA, de 82,57 dolari pe baril. Barclays vede însă preţul petrolului atingând o medie de 93 de dolari în 2024, în timp ce S&P Global consideră nivelul de 85 de dolari mai adecvat.

Cea mai importantă tendinţă de urmărit pentru a înţelege mai bine perspectivele pentru preţurile petrolului în 2024 este starea economiei mondiale, în condiţiile în care cererea de petrol este sinonimă cu activitatea economică.

În prag de 2024, indicatorii economici nu par foarte solizi, iar probabilitatea unei recesiuni este încă ridicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO