Business Internaţional

Care sunt fondurile pentru care perioadele de criza inseamna noi castiguri

07.12.2008, 15:55 18

Sediul fondului de investitii Paulson nu este foarte bine luminat. Sculptura de Alexander Calder si tablourile sunt mutate in noile birouri ale firmei. New York-ul este invaluit in intuneric.

Indicele Dow Jones Industrial a pierdut 929 de puncte in doua zile, iar rata somajului ar putea atinge 6,5%. Starea de spirit a lui John Paulson, care administreaza fonduri de hedging in valoare de 36 de miliarde de dolari, este in ton cu atmosfera. "Aproape toate categoriile de active inregistreaza scaderi", spune el. Paulson, in varsta de 52 de ani, priveste peste ochelari. "Lucrurile nu se vor opri aici", avertizeaza el.
Paulson nu zambeste cand spune acest lucru, desi fiecare noua calamitate ii sporeste castigurile. Fondurile Paulson & Co au generat profituri de peste 3 miliarde de dolari pentru firma in 2007 in urma pariurilor pe declinul pietei rezidentiale, scrie Bloomberg.
La sfarsitul anului trecut, Paulson i-a pus pe analisti sa se uite peste bilanturile institutiilor financiare cu prea multe credite ipotecare. "Dupa ce companiile respective au cazut, ne-am extins atentia asupra tuturor categoriilor de credite". Rezultatul? Patru din fondurile lui Paulson au facut parte din top 20 al celor mai performante fonduri de hedging pe primele noua luni ale acestui an.
Castigurile fondurilor lui Paulson erau cuprinse intre 15% si aproape 25%. Pe baza acestor randamente, acestea urmau sa-i aduca firmei lui Paulson profituri de 1,05 miliarde de dolari pe 30 septembrie.
Succesul lui Paulson venea in contrast cu un an 2008 dezastruos pentru fondurile de hedging. Pana in septembrie, pierderea medie a unui fond era de 10,8%, industria urmand sa inregistreze cele mai slabe randamente din 1990, cel putin, conform Hedge Fund Research. In octombrie, declinul a fost de 6,3%.
"Numarul fondurilor de hedging va fi redus la jumatate in urmatoarele doua trimestre", anticipeaza John Siciliano, din cadrul Grail Partners.
Cel mai mare randament in clasamentul Bloomberg a fost inregistrat de Medalollion Fund, administrat de Renaissance Technologies a lui Jim Simons. Fondul, cu active in administrare de 8 miliarde de dolari, a inregistrat un castig de peste 58%, care se traduce in profituri de 1,43 miliarde de dolari. Fondul Advantage Plus al lui Paulson, cu active de 13 mld. $, desemnat sa parieze pe preluari, restructurari si alte evenimente corporate, s-a clasat pe pozitia secunda in primele noua luni, cu un avans de 24,6%. Fondurile de hedging risca sanctiuni din partea guvernului si reglementari mai dure. In noiembrie, manageri de fonduri de hedging, printre care si Paulson, au fost chemati la Washington pentru a raspunde unor intrebari privitoare la responsabilitatea lor pentru criza financiara. Consilierii economici ai presedintelui ales Barack Obama ar putea recomanda impunerea de noi cerinte de capital fondurilor de hedging, conform unei persoane familiare cu situatia.
Printre victimele crizei se numara unele dintre cele mai mari nume ale industriei fondurilor de hedging. Citadel Investment este una din victime. Un pariu gresit pe Deutsche Boerse a dus la prabusirea Atticus European Fund al lui David Slager. Unele fonduri importante s-au dat batute.
Investitorii se grabesc sa se retraga. Activele totale ale industriei, ce au atins un varf de 1.930 de miliarde de dolari in trimestrul doi al acestui an, au inregistrat o scadere de 11% pana la 1.720 de miliarde de dolari la sfarsitul trimestrului trei.
Paulson arata exact ca bancherul de investitii care a fost cand a lucrat pentru Bearn Stearns in anii '80. Acesta spune ca performantele din 2008 ale firmei sale s-au bazat pe o echilibrare a pozitiilor short cu cele long. Fondurile lui Paulson au facut pariuri short in valoare de peste 1 miliard de dolari impotriva Barclays, HBOS, Lloyds si RBS. In medie, actiunile bancilor respective au pierdut mai mult de jumatate din valoare in primele noua luni.
Fondurile lui Paulson au pariat in acelasi timp pe sectoare cu sanse de crestere pe timp de recesiune, cum ar fi serviciile medicale, utilitatile si tutunul. Paulson spune ca nu-si poate explica de ce alte fonduri nu au procedat la fel.
Performantele solide ale fondurilor sale l-au adus pe Paulson in centrul atentiei. Totusi, Paulson are o prezenta discreta. Dupa ce a absolvit cursurile Bayside High School din Queens, acesta a urmat cursurile New York University, apoi a obtinut un MBA in cadrul Harvard Business School in 1980.
La acea vreme, nu existau prea multe slujbe in domeniul bancar, iar Paulson a inceput sa lucreze pentru Boston Consulting Group. Doi ani mai tarziu, acesta a obtinut o pozitie de asociat in cadrul Odyssey Partners, o firma de investitii condusa de Leon Levy si Jack Nash. "Foarte mult din ceea ce stiu astazi am invatat de la ei", spune Paulson.
Firma fondata de Paulson in 1994 a inceput ca o firma de arbitraj cu risc. De-a lungul anilor, Paulson a lansat noi fonduri pentru a exploata tendintele de pe piata. El a lansat fondurile Paulson Credit Opportunities si Credit Opportunities II in 2006, anticipand un soc pe pietele rezidentiala si ipotecara. In 2007, fondurile au avut cresteri de peste 600%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO