Business Internaţional

Care este originea disputelor dintre Marea Britanie şi UE cu privire la centrul financiar

Care este originea disputelor dintre Marea Britanie şi UE cu privire la centrul financiar

Foto: AFP

Autor: Paul Comşa

13.12.2011, 16:55 1034

"Un francez cu concepţii neogaulliste (n. red. protecţioniste) să instituie noi reguli în centrul financiar al Londrei? Pentru Londra aşa ceva ar fi o erezie." Aşa îşi începe tirada editorialistul Renaurd Honore de la prestigiosul ziar francez de economie Les Echos.

Analistul se referă la comisarul UE pentru piaţa internă şi servicii, francezul Michel Barnier care nu se simte deloc confortabil în contextul escaladării tensiunilor dintre Franţa şi Marea Britanie.

Premierul englez David Cameron şi-a manifestat deja indignarea faţă de directivele emise de Bruxelles care "atacă în mod constant City-ul londonez". Britanicii îl privesc cu neîncredere pe politicianul francez, nominalizat de Franţa şi Germania la fotoliul de comisar în 2009 pentru a reduce din influenţa pieţei financiare englezeşti.

"Pentru a accepta nominalizarea sa, Londra a cerut şi a obţinut concesia ca directorul general al administraţiei sale să fie britanic", a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Controversele nu l-au împiedicat pe noul comisar însărcinat cu reglementarea pieţei interne europene să lanseze o nouă serie de reglementări financiare. Marea Britanie s-a opus cu vehemenţă avalanşei de texte normative, dar nu a avut susţinere la Bruxelles.

Încă de la început, administraţia lui David Cameron s-a împotrivit taxei pe tranzacţiile financiare, dar şi reglementării pieţei CDS-urilor.

"De fiecare dată argumentul britanicilor a fost acelaşi: aduceţi probe că acesta are cu adevărat efecte nefavorabile asupra economiei", spune o sursă apropiată situaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO