Business Internaţional

Care este materialul pe care românii îl aruncă, iar marile ţări europene se bat pentru el şi chiar nu le ajunge

Autor: Business Magazin

09.09.2023, 09:29 1225

„Fiaaare veechi, fiaaare luăăăm!” Nu trec două zile legate pe unele artere din România, chiar şi din Bucureşti, FĂRĂ să nu se audă pe stradă acest strigăt. Dacă vrei să scapi de o maşină veche de spălat, este probabil o uşurare ca într-o dimineaţă să auzi acest strigăt în preajma porţii. În timp ce, la firul ierbii, activitatea de strângere de fier vechi pare derizorie, similară vânzării de pătrunjel la gura metroului, în cercurile înalte din conducerile companiilor metalurgice din toată Europa se pune o problemă cât se poate de serioasă: cum facem să protejăm această materie primă critică, fierul vechi?

Oamenii inteligenţi au gândit deja că ar trebui să păstrăm fierul vechi în Europa pentru a alimenta producţia de oţel verde. Problema este că în prezent exportăm aproximativ 50 de milioane de tone de fier vechi pe an în Turcia. De ce să nu folosim acest fier vechi pentru nevoile noastre proprii? Ei bine, problema este că producţia de fier vechi nu este suficientă pentru a acoperi toate nevoile pe care le avem în Europa”, spune François Michalet, secretarul general al ESTA (European Steel Tube Association - Asociaţia Europeană a Producătorilor de Ţevi de Oţel).

Chiar şi în acest moment, fierul vechi este o materie primă importantă pentru cuptoarele cu arc electric. În viitorul european însă, aşa cum este conturat de politicile de mediu ale Uniunii Europene, fierul vechi va fi o materie crucială pentru industria metalurgică. Până la momentul în care intervenţia omului în schimbările climatice a început să fie luată în considerare foarte serios, producţia de oţel se realiza, în cea mai mare parte, în furnale clasice. Pe scurt, într-un cuptor uriaş se adaugă cărbune – cocs – şi minereu de fier. Procesul nu poate fi altul decât unul foarte poluant.  Soluţia? Un cuptor electric, alimentat cu energie verde, care să topească fierul vechi şi să îl transforme în oţel de calitate. Pare simplu, dar conversia este foarte complicată şi ţine de o multitudine de factori. În primul rând, ca să produci oţel prietenos cu mediul este nevoie de energie verde, ceea ce înseamnă producţie de energie regenerabilă, de obicei prin centrale eoliene. În al doilea rând, se pune problema investiţiei în cuptorul cu arc electric, pe care nu multe companii metalurgice o pot susţine singure. În al treilea rând, este vorba de materia primă necesară pentru cuptoare, adică fierul vechi.

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO