Business Internaţional

Candidatele la aderare nu sunt pregatite pentru euro

11.10.2002, 00:00 27

Comisia Europeana a recomandat invitarea celor zece tari candidate la aderare in Uniunea Europeana in 2004, dar autoritatile de la Bruxelles au apreciat ca aceste state nu sunt pregatite pentru introducerea monedei unice europene, informeaza Financial Times.

Viitoarele membre ale Uniunii Europene si-au manifestat dorinta de a renunta, cat mai curand posibil, la monedele nationale,  dar o serie de analisti au apreciat  ca o astfel de masura nu se va dovedi benefica pentru economia acestor tari.

Specialistii au revizuit in sens negativ, la 50%, sansele Poloniei, cea mai mare tara candidata, de a adera la zona euro, in pofida declaratiei ministrului de Finante a acestui stat, Grzegorz Kolodko, care a precizat ca si-a fixat ca termen in acest sens anul 2006.

De asemenea, sansele Slovaciei au scazut la 40%, iar cele ale Lituaniei si Letoniei la 51%. Republica Ceha si Ungaria sunt calificate cu sanse de 60%, Slovenia cu 68%, in vreme ce Estonia, Cipru si Malta conduc in clasament, fiind apreciate cu sanse de 70%.

Pedro Solbes, comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, a aratat ca tarile candidate trebuie sa deruleze reforme economice fundamentale inainte de a inlocui politicile nationale monetare si fiscale.

"Adoptarea monedei unice europene nu trebuie privita ca un scop in sine. Obiectivul principal pentru tarile candidate ramane integrarea completa si cu succes in mediul economic creat de Uniunea Europeana", a apreciat oficialul.

Potrivit tratatului de la Maastricht, statele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a putea adopta moneda  unica europeana. Autoritatile trebuie sa raporteze un deficit bugetar mai mic de trei procente din valoarea Produsului Intern Brut (PIB), sa stabilizeze rata inflatiei si sa limiteze nivelul datoriei publice la cel mult 60% din PIB.

De asemenea, banca centrala din aceste tari trebuie sa fie complet independenta si sa utilizeze de cel putin doi ani mecanismul revizuit de schimb european (Exchange Rate Mechanism II - ERM II).

Potrivit unui studiu publicat de Reuters la sfarsitul lunii august, mai multi analisti au apreciat ca sansele de intrare in zona euro in 2007 au scazut pentru majoritatea candidatelor la UE, in contextul in care acestea au consemnat o crestere a deficitului bugetar.

Analistii apreciaza ca procesul de aderare la zona euro va avea loc fie din luna ianuarie a anului 2008, cand statele sunt cotate cu sanse intre 60-75%, sau un an mai tarziu, cand posibilitatea de trecere la moneda unica se situeaza intre 80% si 90%.

Pe de alta parte, economistii au avertizat ca adoptarea monedei euro nu serveste, deocamdata, interesele tarilor candidate, in contextul in care statele din blocul vest-european nu au reusit inca sa ajunga la o convergenta a economiilor lor in timp real.

Raportul Comisiei Europene, dat ieri publicitatii la Bruxelles, indica anul 2007 ca data-reper de aderare la Uniunea Europeana pentru  Romania si Bulgaria.

Raportul precizeaza ca economia romaneasca "a facut progrese pentru a deveni functionala", fara a oferi alte detalii. Raportul cere Romaniei incheierea privatizarii sistemului bancar si mentioneaza faptul ca guvernul are capacitate limitata de a administra fondurile UE. In schimb, economiei Bulgariei i s-a acordat pentru prima data statutul de "economie de piata functionala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO