Business Internaţional

Când cele mai puternice economii se ceartă, restul lumii rămâne un simplu spectator

25.10.2010, 23:25 27

Discuţiile tensionate privind "războiul valutelor" au deschiscalea pentru un compromis dificil, însă ceea ce a fost până acumdoar un duel al declaraţiilor ar putea escalada într-o adevăratăluptă a marilor puteri economice, se arată într-o analiză aagenţiei de presă Thomson Reuters.

Acordul stabilit la sfârşitul săptămânii trecute în Coreea deSud de miniştrii finanţelor din statele G20 nu a reuşit decât săfacă câteva referiri şi recomandări generice privind poziţiileradical diferite ale principalilor protagonişti, Statele Unite şiChina.

Summiturile internaţionale reuşesc doar rareori să ajungă laconcluzii care, cu timpul, se transformă în măsuri reale, noteazăReuters.

Astfel, paticipanţii la summitul de la Gyeongju şi întreaga lumeau văzut două ţări cu poziţii aflate la o distanţă uriaşă una dealta cu privire la cine este responsabil pentru dezechilibreleglobale care generează volatilitate pe pieţele valutare şi ameninţăsă arunce economia mondială într-o criză a protecţionismului.

"Privind valutele, aş fi vrut să văd progrese ceva maisubstanţiale. S-a realizat progres bun în materie de direcţie.China şi alte câteva ţări s-au opus puternic. Cred că există cevatemeri legate de fragilitatea revenirii economice", a declaratministrul canadian al finanţelor Jim Flaherty.

Washingtonul a continuat să susţină că ţările cu surplusurimari, comerciale şi de cont curent, în particular China, trebuie săpermită aprecierea monedelor naţionale.

Economiile emergente bazate pe exporturi au contraatacatcriticând ţările bogate pentru decizia de a inunda pieţele cu baniproaspăt tipăriţi, determinând aprecierea monedelor în raport cudolarul.

Astfel, în urma discuţiilor în contradictoriu, comunicatul de lafinele summitului liderilor financiari G20 cere sisteme valutarecare să fie orientate mai mult către curs determinat de piaţă,evitarea devalorizărilor competitive ale monedelor şi căutarea demăsuri pentru reducerea dezechilibrelor de cont curent.

Grupul celor mai puternice economii nu vorbeşte însă despre vreomăsură concretă.

"Deznodământul summitului G20 arată desigur progres în sensulechilbrării globale, dar în acelaşi timp nu semnalează un acordprivind rolul jucat de monede în acest proces", a afirmat ThomasStolper, chief currency strategist la Goldman Sachs Londra.

Chris Turner, de la ING Commercial Banking din Londra, noteazăcă finalul discuţiilor G20 depăşeşte aşteptările pieţelor, însă maiales prin transferul a 6 procente din drepturile de vot din cadrulFMI către economiile emergente.

El avertizează însă că Gyeongju nu marchează un punct decotitură care să anunţe apropierea unei noi ere în cooperareaglobală.

Dolarul a continuat să se deprecieze şi după summitulG20

Dolarul s-a depreciat luni faţă de euro şi alte valute dereferinţă, concluziile summit-ului miniştrilor de finanţe dinstatele G20 determinând investitorii să continue să vândă monedaamericană şi să cumpere acţiuni şi mărfuri. "Se pare că piaţa aluat concluziile G20 drept o undă verde pentru continuareatrendurilor din ultimele săptămâni, care au înclinat cătredeprecierea dolarului", notează un analist din Hong Kong al RoyalBank of Canada. Astfel, dolarul a căzut din nou la maximulultimilor 15 ani faţă de yen, cursul coborând la 80,65 yeni/dolar.Dealerii sunt convinşi că Banca Japoniei nu va interveni pe piaţăpentru deprecierea monedei naţionale în aceste zile, la scurt timpdupă un summit G20 care a criticat devalorizările competitive alevalutelor. Euro a crescut cu 0,8%, la 1,4058 dolari/euro, şiînregistrează o creştere cu 9,6% faţă de luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO