Business Internaţional

Camera de Comert a Statelor Unite, in centrul unei batalii juridice

19.10.2005, 21:30 14

Cu doua saptamani inainte ca numele sau sa apara in cadrul unei intruniri a membrilor Partidului Democrat din Washington, Deborah Senn, candidat la pozitia de procuror al acestui stat, a devenit tinta unei campanii publicitare televizate cu o valoare de 1,5 milioane de dolari, arata Financial Times.

In cadrul campaniei, Senn era acuzata de a fi implicata impreuna cu unii oficiali de stat intr-o actiune de musamalizare cu privire la o amenda de 700.000 de dolari pe care aceasta o suspendase in timpul mandatului sau de comisar al statului pe probleme legate de domeniul asigurarilor.

Senn, ce era cunoscuta pentru atitudinea sa dura fata de sectorul afacerilor, a supravietuit atacului si a iesit castigatoare in urma intrunirii respective, insa in cele din urma a pierdut cursa pentru pozitia de procuror in fata unui republican.

Astazi, la un an dupa aceasta cursa, campania publicitara impotriva lui Senn se afla in centrul unei batalii juridice intre fosta candidata si cel mai mare grup de lobby pro-business din Statele Unite, Camera de Comert a Statelor Unite.

Se pare ca la acea vreme campania a fost sustinuta financiar de un grup putin cunoscut denumit Voters Education Committee (VEC), insa mai tarziu s-a aflat ca cea care a finantat campania impotriva lui Senn a fost camera, ceea ce a generat supozitii conform carora aceasta incercase sa evite reglementarile privitoare la finantarea de campanii.

Desi nu este clar daca Senn si cei ce o sprijina vor avea castig de cauza intr-o batalie de ordin juridic impotriva unei organizatii atat de agresive, si totusi atat de atenta sa nu treaca peste limitele legale, cum este camera, detalii ce au aparut in acest caz scot in evidenta pozitia solida pe care grupul a castigat-o in cadrul campaniilor electorale din Statele Unite.

Cazul aminteste de asemenea vastele transformari suferite de camera sub conducerea lui Thomas Donohue, ce a fost numit presedinte si director executiv in 1997. Sub supravegherea lui Donohue, camera si-a constituit un fond urias care sa o sprijine, mai ales in cazul reformelor injuste.

Grupul a cheltuit 53,4 milioane de dolari pe actiuni de lobbying in 2004, conform The Center for Public Integrity, detinand prima pozitie din punct de vedere al sumelor cheltuite in acest sens. Urmatoarele pozitii de pe lista sunt detinute de Altria si General Electric, ce au cheltuit aproximativ 30 de milioane de dolari in aceeasi perioada.

Stanton Anderson, chief legal officer in cadrul camerei, spune ca grupul a respectat "cu scrupulozitate" legea in toate activitatile de educare a electoratului si apara dreptul camerei de a sprijini candidatii pentru orice pozitie.

"Nu am adoptat o pozitie din punct de vedere institutional cu privire la alegerea sau desemnarea judecatorilor Curtii Supreme, insa atat timp cat exista alegeri si putem participa in mod legal, vom avea o pozitie".

Cazul din Washington, adauga acesta, este o problema de "interpretare a legii. Cred ca am respectat legea".

O plangere depusa la Washington State Public Disclosure Commission saptamana trecuta, continand marturii ale oficialilor camerei, arata ca grupul conspira pentru a se opune candidaturii lui Senn facand uz de o organizatie, VEC, pentru a-si ascunde finantarea acestei campanii. Se arata de asemenea ca aceste activitati nu au fost inregistrate de catre camera si ca aceasta nu si-a facut publice cheltuielile.

Finantarea secreta a unor organizatii de genul VEC, se mai arata in plangerea respectiva, este parte a unei campanii sistematice prin care camera injecteaza milioane de dolari in curse pentru alegerea de procurori de stat si membri ai Curtii Supreme care sa-i sprijine agenda pro-business.

Conform lui Rob Engstrom, senior vice-president pe probleme de ordin politic in cadrul Institutului pentru reforma in domeniul juridic, o filiala a camerei, camera a fost implicata in 43 de curse pentru alegerea de membri ai Curtii Supreme si procurori generali din anul 2000, in cele mai multe cazuri fiind ales "un tert partener".

De asemenea, mai arata Engstrom, camera a alocat 100 de milioane de dolari domeniului reformei in justitie in anumite state si eforturile depuse impotriva alegerii lui Senn au reprezentat prima data cand grupul a fost identificat ca partener in cadrul unei curse.

Camera a fost intre timp implicata intr-un caz similar in Texas, unde unul din membrii sai, Texas Association of Business, a fost acuzata de a fi incalcat reglementarile de finantare de campanii din Texas utilizand fonduri corporatiste pentru a finanta o campanie de sprijinire a unor candidati republicani pentru legislatura din 2002.

Astfel, camera este acuzata de a fi donat TAB 131.573 de dolari. Acuzarea formulata impotriva TAB si depusa de Ronnie Earle, procuror, are legatura cu acuzarile lansate impotriva altui lider Tom DeLay si comitetului politic condus de acesta, TRMPAC.

Earle admite ca TAB a folosit fondurile in colaborare cu TRMPAC, ce a fost acuzata de a canaliza in mod ilegal donatiile corporatiilor catre campaniile din Texas. DeLay a respins cu hotarare acuzatiile ce i-au fost aduse.

Conform lui Anderson, camera, ce nu a fost acuzata, nu a fost contactata niciodata de Earle. Anderson spune ca TAB a primit din partea camerei 61.573 de dolari in legatura cu o actiune de sprijinire a unor candidati federali, si nu de stat.

"Conform legislatiei federale din domeniul alegerilor, membrii TAB sunt considerati a fi membrii nostri, si prin urmare avem dreptul de a-i informa pe acestia in legatura cu activitatile din domeniul electoral."

Acesta spune ca nu exista nici o dovada care sa ateste faptul ca un cec de 70.000 de dolari a fost trimis de camera catre TAB.

In cazul din Washington, procurorii au acum la dispozitie doua luni pentru a decide daca sa ia masuri impotriva camerei pe baza plangerii depuse de un fost judecator al Curtii Supreme din Washington, un profesor de drept si Public Citizen, o organizatie.

Mike Withey, avocatul ce o reprezinta pe Senn, a castigat prima runda in batalia impotriva camerei luna trecuta, cand un judecator a decis ca reclamele din campanie au fost indreptate impotriva lui Senn si nu au avut drept menire "educarea electoratului".

Cazul a pregatit terenul pentru plangerea de saptamana trecuta. Acesta a dezvaluit de asemenea ca, fara sprijinul sau stirea membrilor sai, Camera de Comert a SUA a decis sa atace candidatura lui Senn.

Anderson a aratat ca sase membri locali au redactat o scrisoare adresata lui Donohue, in care-si exprima nemultumirea fata de actiunea prin care camera a injectat 1,5 milioane de dolari in campania respectiva "fara ca noi sa fim consultati".

Anderson arata ca increderea sa in faptul ca "reglementarile de stat si federale au fost respectate" de catre camera se bazeaza in parte pe faptul ca aceasta a petrecut foarte mult timp cu avocatii ce-i ancheteaza activitatile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO