Business Internaţional

Business Magazin. Cum încearcă americanii să-i împiedice pe arabii miliardari să facă afaceri în tehnologie cu chinezii

Business Magazin. Cum încearcă americanii să-i...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.02.2024, 14:32 187

Când consilierul pentru securitate naţională al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Tahnoon bin Zayed, a vizitat Casa Albă în iunie, omologul său american, Jake Sullivan, a ridicat o problemă delicată: G42, o companie de inteligenţă artificială controlată de şeic, şi colaborarea amplă a acesteia cu China, scrie The New York Times.

În public, compania şi-a făcut cunoscută creşterea uluitoare prin comunicate de presă emise cu o cadenţă constantă. Acestea anunţau acorduri cu giganţi farmaceutici europeni precum AstraZeneca şi un contract de 100 de milioane de dolari cu o firmă din Silicon Valley pentru a construi ceea ce companiile se laudă că va fi „cel mai mare supercomputer din lume”. Recent, G42 a anunţat un parteneriat şi cu OpenAI, creatorul acum controversat al ChatGPT.

Dar în rapoartele secrete ale serviciilor de informaţii americane au existat mai multe analize îngrijorătoare despre companie. CIA şi alte agenţii de spionaj au emis avertismente cu privire la activităţile pe care G42 le desfăşoară alături de  entităţi precum Huawei, gigant de telecomunicaţii care se află sub sancţiunile SUA. Oficialii americani se tem că G42 ar putea fi un culoar prin care tehnologia americană avansată este transferată către companiile chinezeşti sau către guvernul de la Beijing. Rapoartele de informaţii au avertizat, de asemenea, că relaţiile G42 cu firme chineze ar putea fi o modalitate de a pune datele genetice a milioane de americani şi a altora în mâinile guvernului chinez. CIA a produs chiar un profil secret al lui Peng Xiao, directorul executiv al G42, care a studiat în Statele Unite şi a renunţat la cetăţenia americană pentru cea a Emiratelor Arabe Unite, spun oficialii americani. Concluziile din documentul CIA despre Xiao nu sunt clare.

 În timpul întâlnirii de la Casa Albă din iunie cu şeicul Tahnoon şi în alte discuţii din ultimul an, administraţia Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la conducerea companiei şi a făcut presiuni pentru ca G42 să rupă legăturile cu companiile chineze şi cu orice agenţie, potrivit mai multor persoane care au cunoştinţe despre discuţii. Americanii au indicat chiar şi perspectiva unor sancţiuni împotriva firmei arabe.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO