Business Internaţional

Bush, presat sa-l schimbe pe presedintele SEC

04.11.2002, 00:00 13

Presiunile asupra presedintelui american George W. Bush privind inlocuirea sefului organismului financiar de reglementare de piata, Harvey Pitt, continua, dupa dezvaluirile suplimentare privind esecul acestuia de a numi membrii comitetului de reglementare a standardelor contabile americane, relateaza Financial Times.
Contribuabili importanti ai campaniei lui Bush, alaturi de figuri proeminente din partea marilor companii americane au anuntat Casa Alba ca credibilitatea lui Pitt, ca presedinte al comisiei de reglementare a valorilor mobiliare si tranzactiilor (SEC) este pusa serios sub semnul intrebarii.
Pitt, care se confrunta deja cu diverse dispute in conducerea SEC a fost fortat, la sfarsitul saptamanii trecute, sa ceara inspetorului general al agentiei sa initieze o ancheta privind aspectul controversat al numirii noului comitet de supervizare a standardelor contabile americane, la numai sase zile de la anuntul oficial al componentei acestuia.
Aceasta este ultima piedica pusa eforturilor de reformare a cadrului legal financiar american. Incidentul este cel putin jenant pentru presedintele american, care l-a numit pe Harvey Pitt tocmai pentru a reda investitorilor din lumea intreaga increderea in pietele bursiere americane, in rapoartele financiare ale corporatiilor si in rapoartele de audit.
Dupa o serie de erori grave, Pitt a fost incurajat sa demisioneze de catre liderii democrati, o miscare fara precedent impotriva sefului unui organism presupus independent. Insa acestora li s-au alatura si criticile venite din partea republicanilor, in urma numirii celor cinci membri ai comitetului pentru standarde contabile.
William Webster, fost sef al FBI si CIA a fost votat vineri la conducerea comitetului, cu 3 voturi pentru si 2 impotriva, insa la scurt timp dupa aceea s-a aflat ca Pitt a omis sa informeze membrii comitetului despre faptul ca Webster a fost de asemenea presedintele comitetului de auditori care a auditat compania US Technologies, care acum este acuzat de fraude financiare. Se pare ca Pitt si contabilul sef al SEC, Robert Herdman, stiau de problema potentiala, dar nu au comunicat-o si colegilor de comisie.
Dupa ce un articol din New York Times a detaliat implicarea lui Webster in scandalul companiei auditate, Pitt a cerut inspectorului general al SEC, Walter Stachnik, sa investigheze procesul care a precedat numirea tuturor membrilor comitetului.
Harvey Glodschmidt, seful grupului democrat din cadrul SEC s-a plans ca nici unul dintre candidati nu a fost verificat cu atentie, motiv pentru care SEC va intreprinde o ancheta separata in acest scop.
Un fost oficial al Casei Albe a spus la sfarsitu saptamanii trecute, ca "membrii administratiei Bush nu vor sa-l inlocuiasca pe Pitt, dar se tem ca nu vor avea de ales, intrucat unii dintre sponsorii generosi ai partidului lui Bush sunt foarte nemultumiti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO