Business Internaţional

Bursele occidentale au primit o gura de oxigen

14.12.2008, 17:31 22

Cresterile actiunilor s-au produs pe fondul speculatiilor conform carora planul de stimulente economice din Statele Unite va preintampina o recesiune prelungita in cea mai mare economie a lumii, scrie Bloomberg.

Actiunile Lafarge, cel mai mare producator de ciment, si Holcim au avansat cu cel putin 11 procente dupa ce presedintele ales american Barack Obama a anuntat ca pregateste cel mai amplu pachet de investitii in infrastructura din anii '50.
Cresterea indicelui bursier european Dow Jones Stoxx 600 a fost limitata dupa ce Senatul a respins planul de 14 miliarde de dolari de salvare a producatorilor auto americani.
Indicele bursier a avansat cu 4,4%, pana la 198,22 puncte, revenirea de la cel mai scazut nivel din acest an atins in luna noiembrie ridicandu-se la 8,8%, in contextul in care guverne de la cel al Statelor Unite la cel al Indiei au anuntat pachete de stimulare a economiei globale si stopare a declinului castigurilor companiilor. Stimulentele aduc "o gura de oxigen pe fondul acumularii de vesti negative", spune Pierre Nebout, manager de fond in cadrul Edmond de Rothchild Asset Management din Paris.
Indicele Stoxx 600 a pierdut 46% din cauza pierderilor si operatiunilor de writedown realizate de banci au impins Statele Unite, Europa si Japonia in primele recesiuni simultane de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Indicii nationali de referinta s-au aflat in crestere pe toate cele 18 piete vest-europene cu exceptia Islandei. Indicele german DAX a avansat cu 6,4%, indicele francez CAC 40 a urcat cu 7,6%, iar indicele britanic FTSE 100 a castigat 5,7 procente.
Obama a anuntat pe 6 decembrie ca va majora investitiile in infrastructura pentru a crea si mentine 2,5 milioane de locuri de munca.
Cresterea saptamanala a Stoxx 600 a fost redusa dupa scaderea de 2,7% inregistrata pe 12 decembrie in urma respingerii de catre Senatul american a planului de salvare a producatorilor auto americani.
Pe de alta parte, actiunile de pe pietele emergente au inregistrat cea mai dramatica pierdere din trei saptamani saptamana trecuta, pe fondul temerilor ca respingerea programului de bailout pentru producatorii de automobile americani va duce la o adancire a declinului economic global, afectand cererea de metale si energie.
Actiunile de pe pietele tarilor aflate in curs de dezvoltare au inregistrat un declin record de 56% in acest an, peste cel de 45% consemnat de indicele MSCI World, in conditiile in care cea mai severa criza de la Marea Recesiune loveste castigurile din exporturi si reduce cresterea celor mai vulnerabile economii.
Preturile marfurilor au scazut dupa ce Senatul a respins planul de 14 miliarde de dolari de salvare a General Motors si Chrysler. Indicele MSCI Emerging Markets a inregistrat o scadere de 3%, pana la 551,71 puncte, cea mai pronuntata din 20 noiembrie.
Indicele Micex al bursei din Rusia a scazut cu 1,3%, dupa ce un declin anterior de peste 5% obligase bursa sa-si suspende tranzactiile. Indicii de referinta din Ungaria, China, Coreea de Sud si Taiwan au pierdut peste 4%.
Indicele IGBC al Columbiei a scazut cu 0,5%, iar indicele Lima General din Peru a pierdut 1,3%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO