Business Internaţional

Bursele mondiale au pierdut 1.000 mld. dolari

01.03.2007, 17:47 14

Bursele europene au continuat sa scada ieri si se indreptau catre cel mai mare declin de doua zile consecutive din ultimii patru ani si jumatate. Caderea de marti a bursei din China a dus la o scadere totala a valorii indicilor bursieri pe plan mondial cu o mie de miliarde de dolari, scrie Bloomberg. Ieri bursa chineza a crescut cu 4%, recuperand aproape jumatate din pierderea de marti.
Bursele din regiunea Asia-Pacific au inregistrat o scadere in dimineata zilei de miercuri, 28 februarie care a urmat deprecierii din ziua precedenta in care indicii bursieri din Statele Unite au raportat cea mai accentuata scadere de dupa atentatele de pe 11 septembrie 2001, titreaza Financial Times.
Cresterea vanzarii globale de actuni a continuat si a doua zi dupa ce oscilatiile de pe piata chineza au dus la o corectie care a afectat si indicii din Europa, din Marea Britanie si Asia.
Indicele FTSE 100 din Marea Britanie a scazut cu 1,2% pe parcursul tranzactiilor din 28 februarie, valoare care cumulata cu deprecierea din ziua precedenta rezulta o scadere de 3,4% in ultimele doua sesiuni, ceea ce reduce valoarea totala a pietei cu 55 miliarde de lire sterline (84 miliarde de euro). Indicele francez CAC 40 s-a depreciat cu 1,1%, iar cel german, DAX, a pierdut 1%.
In Japonia, indicele Nikkei 225 s-a depreciat cu 515,8 puncte sau 2,9%, in timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 2,5%.
Cele mai mari scaderi le-au inregistrat tarile emergente de top. Indicele RTS al bursei din Rusia a scazut cu 3,3%, in timp ce indicele Bovespa al bursei braziliene s-a depreciat cu 6,6%.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut pe 27 februarie cu mai mult de 500 de puncte, pe fondul ingrijorarilor pietei de credite ipotecare din Statele Unite si al avertismentului dat de catre Alan Greenspan, fostul presedinte al consiliului de administratie al Fed, cu privire la o posibila perioada de recesiune in Statele Unite.
China s-a aflat in ultimii ani intr-o pozitie de top printre pietele emergente spre care s-au indreptat investitorii, iar indicele bursier si-a dublat valoarea pe parcursul anului trecut.
"Acest tip de miscari de piata sunt putin ingrijoratoare, si se pare ca au fost cauzate de cresterea temerilor din ultima vreme", a declarat Angus Campbell, trader la Finspreads, companie de brokeraj din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO