Business Internaţional

Bursele globale au intrat din nou in picaj

22.10.2008, 18:21 12

Valoarea actiunilor listate pe bursele din intreaga lume a scazut, moneda unica europeana a atins cel mai mic nivel din ultimele 20 de luni in raport cu dolarul, iar pretul petrolului s-a redus, in conditiile in care criza economica a diminuat profitul marilor corporatii, scrie Bloomberg.

Titlurile Royal Bank of Scotland au scazut cu 5,8%, iar lira sterlina s-a depreciat puternic, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, dupa ce Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, a declarat ca tara se afla probabil intr-o perioada de recesiune. Actiunile gigantului minier australian BHP Billiton au scazut si ele cu 7%, dupa ce compania a declarat ca "nesiguranta" se va mentine pe piata chineza pe masura ce economia incetineste.
Indicele MSCI World, care monitorizeaza evolutia burselor la nivel mondial, a scazut cu 40% in 2008, in timp ce pretul petrolului s-a redus cu mai mult de 50%, comparativ cu nivelul record inregistrat in luna iulie, pe masura ce temerile potrivit carora planurile de salvare a sistemului bancar international nu vor putea sa preintampine o recesiune au devenit tot mai numeroase.
"Suntem in prezent foarte prudenti atunci cand vine vorba de piata", a declarat Philippe Gijsels, strateg specializat in administrarea titlurilor de valoare in Bruxelles, angajat la Fortis Global Markets si care este responsabil in prezent de actiuni in valoare de 62 de miliarde de dolari (48,17 mld. euro).
"Declinul companiilor si economiilor poate fi deja observat, iar acesta e doar inceputul. Vom vedea o consolidare foarte puternica a sistemului", a mai spus Gijsels, adaugand ca utima etapa in evolutia pietei "se va inregistra in 2009 sau chiar in 2010".
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 2,4%, actiunile grupului britanic Home Retail reducandu-si valoarea cu 6,7%, pe fondul pierderilor din prima jumatate a anului si al celor inregistrate de lantul sau de magazine Homebase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO