Business Internaţional

Bursele europene vor reducerea costurilor de tranzactionare

02.11.2006, 17:48 25

Bursele de valori din Uniunea Europeana vor semna, saptamana viitoare, un acord care prevede reducerea costurilor de tranzactionare la nivelul celor 25 de state europene, relateaza Financial Times.
Bursele trebuie sa sprijine, formal, un cod de conduita a carui introducere va determina cresterea transparentei si intensificarea concurentei pe segmentul caselor de clearing si settlement, cele doua servicii posttranzactionare care asigura transferul corect al actiunilor.
Acordul urmeaza sa fie semnat de bursele europene si de marile case de clearing si reglementare, precum LCH Clearnet si Clearstream.
Comisia Europeana a amintit, in repetate randuri, ca nivelul inalt al costurilor si complexitatea serviciilor posttranzactionare constituie un obstacol important in procesul de formare a unei piete financiare paneuropene lichide.
Autoritatile de la Bruxelles au aratat, in luna mai, ca eficientizarea si integrarea procedurilor de compensare si reglementare a tranzactiilor ar putea determina avansul productiei economice a Uniunii Europene cu 63 mld. euro anual.
O problema importanta abordata de autoritati se refera la rolul burselor care opereaza in calitate de platforma de tranzactionare si asigura, in acelasi timp, servicii de clearing si settlement, precum Deutsche Boerse. Criticii acestui model argumenteaza ca o astfel de structura integrata vertical, intalnita si in Spania si Italia, nu este transparenta si provoaca majorarea costurilor pentru utilizatori.
Autoritatile de la Bruxelles au analizat posibilitatea de a introduce o legislatie care sa conduca la divizarea grupurilor integrate, dar au optat ulterior pentru o abordare mai lejera, propunand codul de conduita.
Surse din industrie apreciaza ca procesul de implementare a unui nou set de legi s-ar fi putut extinde pe durata a trei sau patru ani.
Potrivit surselor Financial Times, codul de conduita contine trei prevederi care vor intra in vigoare anul viitor.
Astfel, pana la sfarsitul anului 2007, bursele si casele de clearing si settlement trebuie sa asigure transparenta totala a sistemului de stabilire a pretului pentru operatiunile pe care le efectueaza, ceea ce inseamna ca trebuie prezentate costurile individuale ale fiecarui serviciu furnizat, si nu numai suma cheltuielilor aferente executarii si finalizarii unei tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO