Business Internaţional

Bursele europene isi adancesc declinul

19.08.2008, 19:08 30

Bursele din Europa au inregistrat o noua scadere, generata de declinul companiilor producatoare de masini, al celor aeriene si de retail, pe fondul ingrijorarilor conform carora o crestere a preturilor bunurilor de larg consum va afecta negativ veniturile, scrie Bloomberg.
Air-France KLM Group, cea mai mare companie aeriana din regiune, si constructorul auto german Daimler AG au condus declinul de pe piata europeana, pe fondul scumpirii petrolului pentru prima data in ultimele trei zile. Compania britanica Home Retail Group a inregistrat un declin de 2,7%, in urma unui raport care arata ca preturile locuintelor din Marea Britanie au avut, in aceasta luna, cea mai mare scadere din ultimii sase ani. Actiunile Adidas, al doilea mare producator de echipamente sportive la nivel mondial, au scazut cu 3%, inregistrand cel mai semnificativ declin din ultima saptamana.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,9%, ajungand la valoarea de 284,79 de puncte la inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, in vreme ce contractele futures monitorizate de indicele Standard & Poor's 500 au scazut cu 0,3%. Indicele MSCI al zonei Asia- Pacific a inregistrat o crestere de 0,3%.
"Problemele cu privire la declansarea unei recesiuni economice, criza de pe piata creditelor, declinul pietei imobiliare, niciunul dintre acesti factori nu a disparut in intregime", a declarat Joost van Leenders, specialist in investitii la Fortis Investments.
Indicele Stoxx 600 a scazut cu 21% in cursul acestui an, in conditiile in care pierderile institutiilor financiare au depasit 500 de miliarde de dolari (339 miliarde de euro), inflatia s-a accelerat, iar pretul petrolului a atins un maxim record. Scaderea de 20% a pretului petrolului brut fata de maximul atins in luna iulie a favorizat revenirea indicelui, cu o crestere de 7,8% fata de minimul ultimilor trei ani atins pe 15 iulie.
Bursele europene au inregistrat, in cursul saptamanii trecute, cea mai mare scadere din ultima luna, dupa ce banca americana JPMorgan Chase & Co. a anuntat pierderi de 1,5 miliarde de dolari (1,02 miliarde de euro) agravand temerile conform carora institutia va inregistra in continuare o depreciere a valorii contabile a activelor.
Indicii nationali de referinta au scazut ieri in 12 din cele 17 tari ale Europei de Vest. Indicele francez CAC 40 a pierdut 0,6%, in vreme ce indicele german DAX a avut un declin de 0,7%, iar cel britanic FTSE 100 a scazut cu 0,2%.
Valoarea actiunilor Air-France KLM a coborat cu 2,1%, pana la 17,05 euro/actiune. Actiunile British Airways au scazut cu 3,2%, pana la 252,75 pence/actiune, iar cele ale Daimler, al doilea mare producator de automobile de lux din lume, au pierdut 1,8% din valoare, ajungand la 40,78 euro.
Pretul petrolului brut cu livrare in luna septembrie a crescut ieri cu 1,52 dolari, adica 1,3%, pana la 115,29 dolari/baril, in conditiile in care platformele petroliere din Golful Mexic au fost evacuate din cauza unei furtuni din apropierea Cubei.
Cuprul s-a scumpit cu 1,2%, o tona metrica valorand 7.450 de dolari la Bursa de Marfuri din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO