Business Internaţional

Bursele asiatice, în cădere puternică după comentariile Fed privind economia

Bursele asiatice, în cădere puternică după comentariile Fed privind economia

Autor: Vlad Popescu

22.09.2011, 10:13 671

Bursele din Asia au scăzut puternic joi, iar dolarul s-a apreciat, după ce Federal Reserve a avertizat că economia SUA este vulnerabilă la riscuri semnificative, iar un raport privind activitatea fabricilor din China a indicat încetinirea creşterii, transmite Reuters.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 2,1%, afectat de comentariile băncii centrale americane şi de prăbuşirea acţiunilor operatorului telecom Softbank, care ar putea pierde în curând exclusivitatea pe comercializarea de iPhone-uri în Japonia.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a căzut cu 4,5%, la minimul ultimelor 14 luni, din cauza retragerilor de capital de pe pieţe emergente puternice, precum Hong Kong şi Indonezia.

Analiştii anticipează că pieţele europene vor deschide în scădere cu 3%, în timp ce mărfurile şi valutele emergente sunt în scădere pe fondul vânzării masive de active riscante.

Dolarul SUA a crescut la maximul ultimelor şapte luni, după ce Federal Reserve a anunţat că va încerca să reducă costurile de finanţare din economia SUA prin achiziţionarea de titluri de Trezorerie cu maturitate pe termen lung, în valoare totală de 400 milioane de dolari, finanţată prin vânzarea de titluri pe termen scurt în cuantum similar.
Măsura Fed a fost anticipată de numeroşi economişti şi este cunoscută drept "Operation Twist", având scopul de a stimula economia prin scăderea forţată a costurilor de credit pe termen lung.

Afirmaţia privind riscurile cu care se confruntă economia americană a captat însă atenţia investitorilor.

Vânzările au accelerat în Asia după ce indicele China Flash PMI compilat de HSBC a arătat că producţia fabricilor chineze a scăzut în septembrie pentru cea de-a treia lună consecutiv, anunţând o încetinire a principalului motor de creştere a economiei globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO