Business Internaţional

Bursele americane o tin din scandal in scandal

01.10.2003, 00:00 18



Autoritatea de reglementare a piatei americane de capital, SEC, a lansat o investigatie prin care urmareste sa se faca lumina asupra acuzatiilor de favoritism si discriminare a tranzactiilor realizate in ringul de tranzactionare al bursei Amex, unde se desfasoare cu precadere operatiuni cu optiuni.



O serie de voci critice au declarat de asemenea ca bursa a emis recent o serie de documente false pentru a musamaliza esecul procesului de implementare a unui set de reforme.



Acestea sunt cele mai grave acuzatii aduse vreodata unei burse americane de titluri de valoare si survin la foarte putin timp de la lansarea negocierilor privind vanzarea Amex. Cumparatorul cu cele mai mari sanse de a castiga licitatia este compania privata de brokeraj GTCR Golder Reuner, care inaintase o scrisoare de intentie cu numai doua saptamani inainte de initierea anchetei.



Acuzatiile coincid cu declansarea celui mai puternic scandal din istoria New York Stock Exchange(NYSE) cu privire la un pachetul salarial de 187,5 milioane de dolari care a dus la demisia presedintelui Richard Grasso si a altor doi membri din consiliul bursei.



In acelasi timp, SEC desfasoara o serie de investigatii privind practicile si operatiunile realizate in cadrul ringului de tranzactionare al NYSE.



Ancheta realizata de SEC incearca sa determine gradul de adevar al acuzatiilor potrivit carora ordinele clientilor nu au primit acelasi tratament, fiind avantajate ordinele brokerilor "traditionali" fata de cele ale celorlalti traderi.



In ultimile zile a aparut o acuzatie mult mai grava, prin care se argumenteaza faptul ca oficialii bursei au mintit - prin emiterea unor documente false -in legatura cu eforturile depuse cu scopul eliminarii problemele descrise in ancheta SEC.



Daca acuzatiile se vor dovedi adevarate, SEC ar putea impune o serie de sanctiuni extrem de severe atat bursei cat si unor persoane din cadrul acesteia. In prezent se cauta sursa acestor documente false, precum si persoanele care au stiut de existenta acestora.



AMEX a declarat in cursul unei investigatii realizate in luna martie ca " a luat la cunostinta reclamatiile privind nerespectarea regimului de prioritati a ordinelor si a initiat o serie de masuri destinate a rezolva aceste probleme, in cazul in care acestea se dovedesc reale."



Printre masurile luate, oficialii bursei s-au referit la atribuirea sarcinii de analiza a corectitudinii operatiunilor realizate catre firma de avocatura Davis Folk & Wardwell, concedierea unor anumite persoane si intarirea corpului de supraveghere.



Desi ancheta a devenit publica inca de luni, SEC si Amex au refuzat sa faca comentarii referitoare la acest subiect.



Intentia GTCR Golder de a achizitiona Amex de la NASD - agentie americana de reglementare - contra unei sume de 110 milioane de dolari a fost anuntata pe data de doi iunie, inainte ca raportul SEC sa fie trimis la Amex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO