Business Internaţional

Bursa Euronext iese pe bursa

23.04.2001, 00:00 11



Bursa transfrontaliera europeana Euronext intentioneaza sa devina societate deschisa, oferind spre vanzare actiuni proprii in valoare de un miliard de euro. Cotarea la bursa a actiunilor Euronext este planificata pentru luna iunie, dar termenul limita poate varia in functie de conditiile de pe piata.

Decizia bursei europene, formata in septembrie anul trecut prin fuziunea celor mai importante piete de capital din Paris, Bruxelles si Amsterdam a fost luata saptamana trecuta, cu ocazia primei adunari generale a actionarilor, relateaza BBC.

Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca fondurile obtinute din oferta publica initiala vor fi folosite pentru imbunatatirea imaginii Euronext si pentru eventuale achizitii in Europa.

Oficialul bursei a adaugat ca procesul de consolidare al pietelor bursiere este departe de sfarsit, avand in vedere recentele fuziuni din aceasta industrie, subliniind astfel ca Euronext are pregatite deja strategii de extindere.

"Cotarea actiunilor Euronext se va desfasura imediat ce conditiile tehnice si cele de pe piata o vor permite", a afirmat presedintele bursei, Jean-Francois Theodore. Oferta publica va consta in emiterea de actiuni noi si vanzarea de catre institutiile financiare actionare la Euronext a unor parti din capitalul detinut.

Bursa europeana pare a fi incurajata in demersul sau de succesul inregistrat de oferta publica initiala a Deutsche Boerse, din luna februarie. Actiunile bursei din Frankfurt au fost suprasubscrise de 25 de ori, iar pretul actual este inca mai mare decat cel din oferta.

Piata extrabursiera americana Nasdaq planuieste, de asemenea, o oferta publica initiala, numind un comitet care sa analizeze posibilitatile de realizare a acesteia in acest an.

Totusi, caderea din acest an a burselor din intreaga lume ar putea afecta intentiile Euronext, care ar putea decide amanarea cotarii pana la aparitia unor semne de revigorare a economiei mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO