Business Internaţional

Bursa elvetiana refuza fuziunea cu Deutsche Boerse

23.08.2004, 00:00 11



SWX Group, operatorul bursei elvetiene, a respins propunerea de fuzionare facuta de bursa germana, Deutsche Boerse Ag, informeaza Bloomberg.



Compania din Zurich doreste "sa mentina avantajul pietei financiare elvetiene" dar "va ramane deschisa discutiilor." SWX este pregatita sa ia in calcul alte forme de cooperare.



Luna trecuta, Deutsche Boerse, prima bursa europeana dupa valoarea de piata, a invitat SWX la inceperea discutiilor pentru "intensificarea cooperarii". Cele doua organisme au deja o componenta comuna, Eurex Ag, cea mai mare bursa pentru optiuni si contracte futures, dupa valoarea tranzactiilor.



Bursa germana cauta noi oportunitati de dezvoltare, aflandu-se, in Europa, in competitie cu Euronext NV si London Stock Exchange Plc.



SWX Group a fost infiintat in 2001 prin fuziunea SWX Swiss Exchange, care contine bursele din Geneva, Basel si Zurich, Virt-x Plc, Stoxx si Exfeed, furnizor de informatii financiare. SWX este in proprietatea SWX Association, un grup format din 60 de reprezentanti ai bancilor din Elvetia.



Valoarea tranzactiilor pe bursa elvetiana s-a diminuat in iulie cu o cincime, comparativ cu luna anterioara, ajungand la nivelul de 65,8 miliarde de dolari. Tranzactiile cu actiuni, obligatiuni si active derivate au inregistrat a patra scadere consecutiva.



Bursa germana si-a majorat estimarea pentru profitul intregului an la peste 554 milioane de dolari si a declarat ca va majora dividendele cu peste 20%.



Deutsche Boerse a mai incercat o fuziune in 2000, cu bursa din Londra. Afacerea a cazut datorita suportului slab al actionarilor.



Bancherii elvetieni nu sunt in favoarea unei fuziuni, multi dintre ei privind acest proces ca pe o amenintare la adresa independentei si discretiei sistemului bancar elvetian. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO