Business Internaţional

Bursa din Tokio isi revine rapid dupa socul de marti

20.01.2006, 20:00 16

Principalul indice al Bursei din Tokio, Nikkei 225, a crescut cu 2,31% la numai o zi de la oprirea inainte de termen a tranzactiilor.

Bursa din Tokio pare a-si fi revenit miercuri, la numai o zi dupa ce tranzactiile au fost oprite cu 20 de minute inainte de termen. Indicele bursei nipone, Nikkei 225, a crescut miercuri cu 355,10 puncte sau 2,31%, dupa ce miercuri se depreciase cu 3 procente, informeaza BBC News.

Aceasta revenire a bursei din Tokio a revitalizat si principalele burse europene, indicele bursei din Londra, FTSE 100, a crescut cu 30 de puncte, indicele DAX si Cac 40 au crescut cu 40 de puncte fiecare.

Caderea Bursei din Tokio de miercuri a fost cauzata de investigatiile pe care autoritatile le fac la una dintre cele mai mari companii nipone ce activeaza in domeniul internetului - Livedoor. Ca urmare a investigatiilor care se fac asupra companiei Livedoor, aceasta ar putea fi delistata de la Bursa.

Politia nipona a declarat ca directorul firmei de investitii HS Securities, implicate in afacerile suspecte ale Livedoor, a fost gasit mort intr-un hotel de pe insula Okinawa. Primele concluzii la care au ajuns autoritatile sustin ipoteza unei sinucideri.

Sediile firmei HS Securities au fost perchezitionate la inceputul saptamanii, politia sperand sa gaseasca probe prin care sa se dovedeasca implicarea firmei in afacerile ilegale comise de Livedoor.

Bursa din Tokio si-a intrerupt miercuri activitatea cu 20 de minute inainte de inchiderea oficiala datorita numarului foarte mare de tranzactii, ce amenintau sa depaseasca limita maxima admisa.

"Cu toate ca bursa a suferit cateva socuri in ultima vreme, acestea nu au afectat mersul economiei nipone", este de parere Katsuhiko Kodama, strateg al Toyo Securities. "Asa ca acum investitorii au inceput sa cumpere din nou actiuni", a mai afirmat Kodama.

Ca urmare a problemelor aparute in ultima vreme, conducerea Bursei din Tokio a decis imbunatatirea sistemului computerizat, primul pas in acest sens fiind dublarea numarului de tranzactii pe zi.

Purtatorul de cuvant al institutiei a declarat ca, pana la sfarsitul anului, se doreste cresterea numarului de tranzactii de la 4,5 milioane la 8 milioane de tranzactii pe zi. El nu a dat detalii despre costurile acestei imbunatatiri a sistemului, dar pana la sfarsitul acestei luni numarul de tranzactii urmeaza sa ajunga pana la 5 milioane. Pana la punerea la punct a sistemului conducerea bursei a luat decizia de a micsora cu 30 de minute perioada de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO