Business Internaţional

Bursa din Budapesta a fost preluata de austrieci

21.05.2004, 00:00 41

Bursa de Valori din Viena si un numar de banci cu capital austriac au achizitionat un pachet de 68% din actiunile Bursei de Valori din Budapesta.
Conform intelegerii incheiate, Bursa din Viena va intra in posesia a 14% din Bursa din Budapesta, in timp ce HVB Bank Ungaria, o divizie a Bank Austria, va detine 25,2%. Restul de 19% vor apartine altor trei banci austriece, printre care Oesterreichische Kontrollbank cu 11% si Raiffeisen Zentralbank cu 6,4%, Erste Bank marindu-si participatia de la 5,8% la 12,2%. 
Tranzactia a fost initiata de HVB Bank Hungary si finalizata cu sprijinul WB(Wiener Borse), iar rolul de consultant l-a jucat compania CA IB Corporate Finance.
Analistii noteaza ca unul dintre principalii actionari ai Bursei de Valori si ai Bursei de Marfuri din Budapesta este Keler, unde atat WB cat si HVB Bank Hungary detin 25% fiecare, iar banca centrala MNB controleaza 50%.
Scopul acestei tranzactii este asigurarea unei devoltari pe termen lung atat a bursei de valori cat si a Keler, au spus reprezentantii departamentului de presa al HVB Bank Hungary. Detaliile tranzactiei vor fi facute publice intr-o conferinta de presa sustinuta astazi(20.05).
Oficialii Bursei vieneze apreciaza tranzactia ca fiind un moment hotarator pentru ambele institutii, insistand asupra faptului ca Bursa de Valori Budapesta isi va pastra independenta. Stefan Zapotocky, presedintele Bursei vieneze, a declarat ca ambele burse au un potential foarte ridicat. Intr-o declaratie a mai multor investitori din Austria, se arata interesul deosebit al acestora pentru dezvoltarea durabila si de succes a unei piete ungare de capital independenta.
Aceasta investitie majora survine la mai putin de trei saptamani dupa ce Ungaria a aderat la structurile Uniunii Europene.
Companiile listate la Bursa din Budapesta (BSE) vor plati dividende dupa rezultatele din 2003 in suma totala de 143 milarde forinti (566,5 milioane euro), suma-record, conform calculelor cotidianului unguresc Napi Gazdasag.
Din cele 48 de companii listate la bursa, 39 au raportat profit, iar 19 au decis ca vor plati dividende in cadrul adunarilor generale anuale ce au avut loc luna trecuta. Cele 39 de companii au avut un  profit consolidat de 1,279 miliarde euro, ceea ce inseamna o rata de plata a dividendelor de 44%, comparativ cu 20-25% in anii precedenti.
Cresterea volumului total al dividendelor platite este atribuita in principal modificarii politicii companiilor mari, cum ar fi operatorul de telecomunicatii Matav sau banca OTP. Actiunile Matav vor aduce dividende de 0,27 euro pe actiune, fata de 0,07 euro pe actiune anul trecut. Compania OTP, care nu a platit dividende anul trecut din cauza achizitiei Banka DSK din Bulgaria, va plati 0,25 euro pentru fiecare actiune.
Din suma totala, aproape 293 milioane euro se vor transfer catre investitorii strategici, inclusiv 174 miloane euro actionarului majoritar al Matav-Deutsche Telekom si 98,9 milioane euro detinatorilor principalilor operatori de pe piata electricitatii- Edf, RWE si E.ON.
Investitorii in active financiare din afara tarii vor primi 185 milioane euro, in timp ce investitorii locali vor lua 71 milioane euro. Pe langa aceasta, agentia ungara pentru privatizare APV va castiga 15,8 milioane euro in dividende prin holdingurile ce detin actiuni la compania petroliera MOL, Richter, Antenna Hungaria si Forras.
In total, investitorii straini vor primi 476 milioane euro, noteaza Napi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO