Business Internaţional

Bursa de la Varsovia si-ar putea lista propriile actiuni la Bursa

29.12.2004, 00:00 8



Bursa de la Varsovia, cea mai importanta din Europa de Est, ar putea lista actiuni proprii la sfarsitul anului 2005, a declarat presedintele companiei, Wieslaw Rozlucki, citat de Reuters.



Optiunile de privatizare ar putea include listarea actiunilor bursei sau vanzarea unui pachet majoritar unei companii straine.



In prezent, pe piata de actiuni din Varsovia, cu o capitalizare totala de 70 de miliarde de euro, sunt listate 230 de companii.



Mai multe burse straine si-au exprimat, deja, interesul de a incheia parteneriate cu institutia poloneza, ai carei indici si volume de tranzactionare au crescut in mod spectaculos dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana, in mai 2004.



Astfel, multe fonduri de investitii straine s-au grabit sa cumpere actiuni la unele companii poloneze, convinse ca relansarea si restructurarea economiei vor aduce profituri importante.



Rozlucki a mentionat ca printre potentialii parteneri se numara operatorul bursier pan-european Euronext, OMX, din Europa de Nord si bursa din Viena, care a cumparat, recent, actiuni la bursa din Budapesta.



Printre cele mai mari companii ale caror actiuni ar putea fi listate in acest an se numara producatorul de gaze naturale PGNiG, controlat de stat, uzina de electricitate Kozienice, distribuitorul de energie electrica ENEA, rafinaria Grupa Lotos, producatorul de vodca Polmos Bialystok si societatea de asigurari PZU. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO