Business Internaţional

Bursa de la Tokyo a înregistrat ieri cea mai mare scădere de după cutremurul din 2011, perturbând bursele din întreaga lume

Bursa de la Tokyo a înregistrat ieri cea mai mare...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.05.2013, 20:13 1178

Pieţele financiare din întreaga lume au fost perturbate ieri de căderea cu 7% a indicelui Nikkei, al bursei de acţiuni de la Tokyo, acesta fiind cel mai acut declin de după seismul devastator care a lovit Japonia în urmă cu doi ani, scrie AP.

Autorităţile nipone au dat asigurări că scăderea este temporară şi nu va afecta programul guvernului de stimulare economică prin relaxarea politicii monetare şi injecţii de lichiditate.

Analiştii au dat diverse motive pentru scădere, de la datele neaşteptat de slabe privind activitatea industrială din China la creşterea randamentelor obligaţiunilor nipone. Un alt factor care ar fi putut influenţa evoluţia bursei sunt mesajele mixte trimise de Rezerva Federală din SUA privind momentul în care va începe retragerea măsurilor neconvenţionale de stimulare economică.

O declaraţie scrisă dată de preşedintele Fed Ben Bernanke politicienilor din Congress sugerează că banca centrală nu este pregătită să modifice politica monetară superrelaxată. Însă minutele celei mai recente şedinţe a Fed au stârnit speculaţii că ritmul achiziţiilor de active ar putea încetini.

O mare parte din revenirea burselor de acţiuni a fost alimentată de optimismul creat de lichiditatea injectată pe pieţele financiare de marile bănci centrale ale lumii.

În China, activitatea industrială a scăzut în mai pentru prima dată în ultimele şapte luni din cauza reducerii comenzilor, potrivit Purchasing Managers’ Index al HSBC. Valoarea indicelui s-a redus de la  50,4 puncte în aprilie la 49,6 puncte în luna mai.

Nivelul de 50 de puncte este pragul care face diferenţa între scăderea şi creşterea activităţii. Evoluţia alimentează temeri că revenirea economiei chineze, a doua ca mărime la nivel mondial, a îngheţat, iar o încetinire mai accentuată este iminentă.

„Atmosfera a trecut de la lăcomie la teamă“, a explicat Chris Beauchamp, analist la IG.

Nikkei a fost cel mai dinamic performer dintre indicii bursieri majori în acest an, crescând cu 45%, la maximul ultimilor cinci ani, înainte de pierderea de joi.

Analiştii spun că scăderea oferă oportunităţi investitorilor care nu au putut până acum participa din cauza avansului susţinut.

Principalii indici ai burselor europene, FTSE al pieţei londoneze, CAC 40 al Parisului şi DAX al Frankfurtului, înregistrau scăderi de până la 2,3% ieri la ora 17:30, ora României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO