Business Internaţional

Bursa de la Tokio doreste o alianta cu cea din Londra

07.11.2006, 16:54 16

Bursa de la Tokio, cea mai mare din Asia, a declarat ca este in discutii cu bursa de la Londra despre posibilitatea unei aliante strategice.
Alianta dintre Tokio si Londra este ultima dintre miscarile de acest tip care au infierbantat piata operatorilor bursieri de pe intregul mapamond. Oficialii bursei de la Londra s-au aflat la Tokio saptamana trecuta pentru a discuta despre o cooperare, scrie Bloomberg. Actionariatele intersectate nu sunt luate in considerare.
Cotidianul japonez Nihon Kezai a scris despre aceasta alianta, spunand ca s-ar putea sa includa listari incrucisate ale fondurilor tranzactionate la bursa si cooperare in multe alte situatii, cum ar fi dezvoltarea unor sisteme de tranzactionare si strategii de revitalizare a bursei pentru companiile noi.
Purtatorul de cuvant al bursei de la Tokio, Toru Onoda, a declarat ca detaliile nu au fost stabilite, dar ca o alianta de capital nu s-a discutat. Omologul lui de la Londra a enumerat divizia de listare internationala si platforma de tranzactionare printre afacerile care ar putea fi interesante pentru Tokio, dar a refuzat sa specifice exact care sunt ariile de interes despre care au discutat cele doua parti.
Pe masura ce bursele din intreaga lume isi unesc fortele, LSE (London Stock Exchange) s-a aflat de ceva timp in centrul discutiilor de preluare.
NASDAQ a acumulat un pachet de 25% din totalul actiunilor bursei engleze, in timp ce brokerul ICAP a declarat in septembrie ca au existat discutii despre o fuziune cu LSE.
Bursa paneuropeana Euronext, Deutsche Borse, cu sediul la Frankfurt, si banca australiana de investitii Macquarie au discutat si ele despre posibilitatea de a achizitiona LSE.
TSE (Tokio Stock Exchange) a avut si ea discutii importante cu bursa de la New York despre o alianta care ar uni cele mai mari piete bursiere din lume, insa nu mai devreme de 2009, a spus presedintele TSE saptamana trecuta. De asemenea, au mai existat discutii cu Euronext, Deutsche Borse si bursele asiatice din Shanghai, Shenzhen, Seul si Taipei. Ele demonstreaza ca TSE vrea sa isi pastreze cat mai multe optiuni, chiar si dupa relocarea permanenta de la Tokio la New York a lui Seili Adachi, negociatorul-sef pentru SUA si Europa.
Mai devreme in aceasta luna, NASDAQ, cel mai mare rival al bursei newyorkeze, a semnat un contract de cooperare cu Korea Exchange si Jasdaq Tokio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO