Business Internaţional

Bursa croata ar putea sa se opreasca din scadere

14.04.2008, 20:04 16

Bursa croata ar putea sa se opreasca din scadere, dupa ce din decembrie si pana in prezent a pierdut peste 30%, scrie Budapest Business Journal. Anul trecut, in urma listarii publice initiale a operatorului de telecomunicatii T-HT si a companiei energetice INA, indicele bursei din Zagreb, Crobex, a inregistrat o crestere de peste 60%, atingand nivelul maxim de la infiintarea bursei.
Saptamana trecuta, indicele a incheiat ultima sedinta bursiera la un nivel de 3.611 puncte, cu 31,1% mai mic decat nivelul de 5.239 puncte inregistrat in decembrie anul trecut. Bursa din Zagreb are o capitalizare de piata de aproximativ 66,5 miliarde de dolari (41,84 miliarde de euro).
Analistii sunt insa de parere ca scaderea bursei croate se datoreaza situatiei financiare internationale, cu toate ca prezenta investitorilor straini este relativ limitata pe bursa. De asemenea la scadere contribuie si alti factori interni.
Zoran Ilic, directorul departamentului de management al activelor din cadrul Ilirika Investment, crede ca cei mai multi dintre investitorii debutanti pe bursa, care s-au imprumutat pentru achizitionarea unor pachete de actiuni in cadrul celor doua companii listate in toamna, s-au speriat de criza financiara de la inceputul acestui an si au inceput sa vanda masiv pentru achitarea creditelor.
"Principiile de baza ale bursei croate sunt solide, iar companiile raporteaza rezultate financiare bune. Insa la nivelul intregii piete, preturile au fost supraapreciate, iar acum putem spune ca ne aflam mai aproape de un nivel mai realist al preturilor", a declarat Ilic.
Si Hrvoje Stojic, analist in cadrul Hypo Alpe Adria Bank, este de parere ca scaderile bursiere din aceasta perioada sunt datorate tot de supra- aprecierea preturilor pe actiuni ale celor doua companii listate in toamna, INA si T-HT, si ca bursa ar putea continua sa scada in perioada imediat urmatoare.
Cu toate acestea, in ciuda sentimentului negativ de pe bursa, Stojic nu crede ca indicele Crobex va scadea sub nivelul de 3.000 de puncte.
"Incepem sa devenim atractivi pentru investitii. Daca corectia bursiera continua, unele dintre companiile locale, care pana in prezent erau interesate de achizitii proprii, ar putea ajunge tinta unor preluari din partea altor companii", a adaugat el.
Piata bursiera din Croatia a fost de asemenea afectata de reducerile de lichiditate impuse de banca centrala, aceasta adoptand o noua politica monetara pentru a temperea cresterea gradului de indatorare a populatiei.
"Cred insa ca pana la sfarsitul anului vom intalni mai multi factori pozitivi pentru bursa si indicele ar putea sa creasca, iar un nivel de minimum 4.200 de puncte nu este imposibil de atins", a incheiat Stojic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO