Business Internaţional

Burger King a ramas fara director

06.07.2004, 00:00 17

Lantul fast-food Burger King Corp. a anuntat la finele saptamanii trecute plecarea directorului executiv Brad Blum din cadrul companiei, mentionand drept principal motiv divergentele legate de strategie dintre acesta si membrii consiliului de conducere al companiei, relateaza QCTimes.
Consiliul de conducere a declarat ca echipa de management a companiei va prelua conducerea pana la desemnarea unui nou director executiv. Burger King spera sa ia o decizie in acest sens pana pe 1 august.
Blum in varsta de 50 de ani, caruia i se atribuie meritul de a fi transformat lantul Olive Garden intr-o marca de succes, a preluat conducerea gigantului din sectorul fast-food in ianuarie 2003, la putin timp dupa ce Burger King a fost achizitionata de la compania britanica Diageo de catre grupurile de investitii Texas Pacific Group, Bain Capital si Goldman Sachs Capital Partners.
Owen Blicksilver, purtator de cuvant al consortiului, a declarat ca "nimeni nu va discuta" pe marginea divergentelor de ordin strategic citate de Blum, aratand insa ca despartirea dintre Blum si companie s-a produs "de comun acord si pe cale amiabila". Blum, prin intermediul lui Blicksilver, a refuzat acordarea unui interviu.
In cadrul unei declaratii lansate de companie, Blum a fost citat spunand: "Desi mai sunt multe de facut, compania face progrese semnificative, iar echipa de conducere s-a angajat sa accelereze ritmul de crestere".
"Am avut o relatie buna cu angajatii companiei si doresc sa le multumesc pentru sprijinul pe care mi l-au acordat in cladirea marcii Burger King", a adaugat el.
Plecarea lui Blum are loc la o luna dupa ce Burger King anunta o crestere timp de patru luni consecutive a vanzarilor restaurantelor deschise cel putin un an. Compania a considerat aceasta crestere drept un semnal ce ar putea indica o posibila redresare a lantului de fast-food aflat pe locul doi, dupa McDonald's, dupa mai multi ani de declin. Vanzarile inregistrate de restaurantele deschise cel putin un an sunt considerate cel mai bun indicator al situatiei financiare a unui retailer.
Totusi, unii analisti au aratat ca unele strategii ale lantului de fast-food, cum ar fi introducerea unor sandvisuri din carne de pasare pregatite la gratar, nu au reusit sa impulsioneze vanzarile.
Aceasta schimbare este considerata in acelasi timp o alta modificare de ordin strategic efectuata in cadrul Burger King, ce lupta sa-si pastreye pozitia secunda pe piata. Anul acesta, Burger King si-a restructurat deja echipa de marketing de cinci ori deja din 2001, iar presedintele sau Robert Nilson a demisionat.
Intre timp, McDonald's si-a consolidat pozitia de lider pe aceasta piata prin cresterea vanzarilor pe piata americana prin lansarea de noi produse, prin programe prelungite si puternice campanii publicitare
Carl Sibilski, analist al evolutiei actiunilor restaurantelor in cadrul Morningstar Inc., declara ca recenta crestere a vanzarilor inregistrate de restaurantele deschise cel putin un an "u indica neaparat ca lucrurile merg bine, ci ca nu se poate mai rau de-atat".
In luna mai, francizele Burger King au raportat o crestere de 7,2% a vanzarilor restaurantelor deschise cel putin un an fata de aceeasi luna a anului anterior, in timp ce vanzarile restaurantelor detinute de companie au crescut cu 10,1% in decursul aceleiasi perioade. Acestea au fost cele mai solide rezultate inregistrate din noiembrie 1999, a aratat Blum.
Anterior, Blum declarase ca proprietarii Burger King au investit aproximativ 190 milioane de dolari din momentul in care au achizitionat lantul in decembrie 2002.
Brad Blum a fost cel de-al optulea director executiv al Burger King in decurs de 15 ani. Se crede ca John Chidsey, presedintele diviziei nord-americane a companiei, va fi urmatorul director executiv. Steven Heyer, presedintele Coca-Cola, a fost si el mentionat drept posibil succesor, ca si Paul Clayton, director executiv al Jamba Jiuce, conform Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO