Business Internaţional

Bundesbank nu vrea modificarea Pactului de Stabilitate

09.09.2004, 00:00 10

Incercarile Uniunii Europene de a restabili credibilitatea reglementarilor sale fiscale au suferit o lovitura, marti, dupa ce banca centrala a Germaniei a criticat in termeni duri propunerile de modificare a Pactului de Stabilitate, informeaza Financial Times.
Interventia bancii centrale din cea mai mare economie a Europei constituie un impas pentru comisie, care incearca sa restabileasca importanta Pactului de Stabilitate si Crestere, pentru a putea mentine astfel disciplina fiscala in zona euro, incalcata in mod repetat de guvernele de la Paris si Berlin.
Banca Centrala Europeana a declarat ca inca "studiaza" propunerile de refoma, inainte de a comenta. Cu toate acestea, punctul de vedere al Bundesbank va fi impartasit, foarte probabil, de altii din consiliul de conducere al BCE. Guy Quaden, guvernatorul bancii centrale a Belgiei, si-a exprimat si el, marti, dubiile in legatura cu reforma Pactului de Stabilitate.
Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat ca nu vede nici un motiv pentru modificarea Pactului.Trichet insa doreste sa evite o confruntare directa cu Comisia Europeana.
In comunicatul emis de Bundesbank se afirma ca "in loc sa intareasca Pactul de Stabilitate si Crestere, modificarile ar avea un efect in general negativ. Ar fi micsorat stimulentul pentru a mentine o politica fiscala sanatoasa in statele membre si ar fi trimis un semnal fals acelor tari care nu au introdus inca moneda unica".
In conformitate cu propunerile Comisiei Europene, statele UE vor putea avea deficite bugetare de peste 3% din PIB, atat in perioade de "recesiune grava", cat si de "crestere lenta". Astfel ca tarile vor avea mai mult timp sa corecteze deficitele excesive, fara a fi fortate sa diminueze cheltuielile publice sau sa creasca impozitele in perioadele de recesiune.
In opinia Bundesbank insa, "depasirea plafonului de deficit de 3% ar trebui sa fie permisa in continuare numai in cazurile exceptionale prevazute in Pactul de Stabilitate si Crestere. Perioada pentru corectarea deficitelor excesive nu ar trebui sa fie extinsa".
Jurgen Stark, vice-presedinte al bancii centrale a Germaniei, care a jucat un rol important in redactarea declaratiei Bundesbank, este considerat drept unul din arhitectii pactului original.
Analistii considera insa ca impactul interventiei Bundesbank va fi limitat, avand in vedere ca banca centrala germana nu reprezinta decat una din vocile BCE.
Gerrit Zalm, ministru de finante al Olandei, tara care detine, prin rotatie, presedintia UE, a declarat pentru Reuters ca "ne intereseaza opinia BCE si a celorlalte banci centrale, dar Pactul este in primul rand o responsabilitate a ministrilor de finante".
"Comentariile sunt importante din punct de vedere politic, pentru ca demonstreaza o divergenta de idei in Germania", a declarat Tilman Bruck, seful departamentului de economie internationala al institutului german DIW. El a adaugat ca banca centrala este ingrijorata ca o relaxare a regulilor va avea ca rezultat o iresponsabilitate fiscala in Germania si incearca astfel sa opreasca avantul cheltuielilor publice.
Guvernul german a fost unul din principalii sustinatori ai reformei.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO